Vem tackar nej till pannbiff med stekt lök? Det borde nästan vara en svensk tradition att äta det minst en gång i månaden.
Och om någon kan göra landets bästa pannbiffar, så måste det vara Leif Mannerström, 83. Mästerkockarnas mästerkock delar med sig av sitt recept på denna klassiska rätt på sin Youtube-kanal.
Men plötsligt säger han något som i alla fall fick mig att reagera. Han är inte skaparen av receptet.
– Nu ska jag göra min version… min hustrus version egentligen, säger han.
Det framkommer att det egentligen är hans fru Lilians recept på pannbiffar han följer. Men det gör inget, för de verkar vara fantastiskt goda. Dessutom lyckas han under tillagningen bjuda på en underhållande berättelse, vilket gör hela upplevelsen ännu bättre så klart.
– Pannbiff med lök. Det är Lilians pannbiffar, de är kända. Jag har berättat det förr. När jag anställde nya kockar brukade jag bjuda hem dem. Då bjuder vi på Lilians pannbiffar. Det brukar bli tyst runt bordet, så förstår dem att det är den här nivån jag vill ha ungefär när vi lagar vår mat tillsammans. Våran husmanskost. Då får vi alltid nöjda gäster, berättar Leif.
Han väljer att använda blandfärs till sina pannbiffar, med hälften oxfärs och hälften fläskfärs, ett halvt kilo av varje. Fettet från fläskfärsen är avgörande för att biffarna ska bli riktigt saftiga och smakrika.
– Sen har vi en liten egenhet också. Det är lite gurkspad. Ungefär två matskedar. Det doftar gott! Det är en bra idé det här, Lilian. Att ha i gurkspadet. Jättefint, säger han och fortsätter:
– Då får vi den där lilla, lilla, lilla syran som är så pikant. Jättegott.
Vad ska man då servera till? Förutom den stekta löken är Leif inte särskilt kräsen. Han föreslår gärna någon typ av potatis.
Några av hans favoriter är mjölig potatis som kan mosas och toppas med stekskyn, stekt potatis med rikligt med persilja eller pressad potatis.
Och så får man inte glömma inlagd gurka eller ättiksgurka som ett självklart tillbehör.
Ingredienser
Beräknat för fyra personer:
- Gul lök
- Röd lök
- 1 kg blandfärs
- Olja
- Smör
- Salt och peppar
- Rostad lök
- 2 ägg
- Soja
- Mjölk
- Kokt kall potatis
- Ströbröd
- Gurkspad
Så gör du
- Skiva den röda och gula löken tunt och bryn dem i en panna med olja och smör. Smaka av med salt och peppar.
- I en minimixer eller blender, mixa rå gul lök och tillsätt sedan rostad lök, ägg, soja, mjölk och kokt kall potatis.
- Låt ströbrödet svälla i mjölk tills det blir en smetliknande konsistens, och häll sedan ner det i mixern.
- Den här blandningen ska utgöra ungefär 30 procent av hela färssmeten, medan de resterande 70 procenten kommer från köttet.
- Mixa ihop ingredienserna och blanda väl med köttfärsen, så att smeten inte blir för lös eller för fast.
- Tillsätt två matskedar gurkspad i färsblandningen och blanda ordentligt.
- Förbered två ugnsbleck – på det ena lägger du den stekta löken, på det andra formar du pannbiffarna. Leif använder en hamburgarpress för att få till rätt form.
- Stek biffarna i olja och smör i en ny panna. De ska få en fin yta men fortfarande vara lite mjuka i formen, inte för fasta.
- Använd stekskyn från pannbiffarna för att bryna den tidigare stekta löken igen, tills den nästan blir lite frasig.
Vilket magiskt gott recept! Se mer om hur du gör i videon ovanför. Det här är värt att testas!