Recept på supergoda kåldolmar med trattkantareller och sidfläsk

Det här receptet på kåldolmar är något av det godaste jag vet. Det är ett perfekt sätt att ta vara på höstens skörd, särskilt när man har kantareller till hands.

Kombinationen av vitkål, svamp, sidfläsk och högrevsfärs blir så smakrikt och saftigt. Och när kåldolmarna får bräsera i svampbuljong, mörk öl och sirap så blir de riktigt möra och fulla av smak.

Det är inte så svårt att laga heller, och resultatet är helt fantastiskt. Ett riktigt klassiskt recept med en liten twist som jag hoppas att ni kommer att älska!

Ingredienser:

För kåldolmarna:

  • 1 stort vitkålshuvud
  • 200 g trattkantareller (färska eller torkade)
  • 1 gul lök (finhackad)
  • 100 g rökt sidfläsk (tärnat)
  • 300 g högrevsfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl kokt ris
  • Salt och peppar

För brässering:

  • 5 dl svampbuljong (kan göras på torkade trattkantareller)
  • 3 dl mörk öl (t.ex. porter)
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan
  • Smör eller olja till stekning

Instruktioner:

Förbered kålen:

  1. Koka hela kålhuvudet i saltat vatten tills bladen mjuknar. Lossa försiktigt 10-12 stora blad för kåldolmarna och låt dem rinna av.

För fyllningen:

  1. Stek trattkantareller och lök i lite smör tills de blir gyllene. Lägg åt sidan.
  2. Stek sidfläsket i en stekpanna tills det blir knaprigt. Blanda sedan kantarellerna och löken med sidfläsket.
  3. Blanda högrevsfärs, ägg och kokt ris i en skål. Tillsätt svamp- och sidfläskblandningen och smaka av med salt och peppar.

För kåldolmarna:

  1. Fördela fyllningen i mitten av varje kålblad. Vik in kanterna och rulla ihop till en dolme.
  2. Bryn kåldolmarna i en stor stekpanna i lite smör tills de får en fin gyllenbrun yta.

Brässering:

  1. Lägg kåldolmarna i en stor gryta eller ugnsform.
  2. Häll över svampbuljong, mörk öl, sirap, lagerblad och timjan.
  3. Låt brässera på låg värme under lock i cirka 1,5 timmar, tills dolmarna är helt genomkokta och möra.

Servera gärna med kokt potatis eller potatismos och en klick lingonsylt.

Sponsrat innehåll

Andra läste även