Regeringens nya besked: Då införs krav på negativt covid-19-test för inresa i Sverige

Folkhälsomyndigheten sätter krav samtidigt som polisen varnar. Nu har i alla fall regeringen gett grönt ljus – för krav på negativt covid-19-test för inresa i Sverige.

Debatten om hanteringen av coronapandemin fortsätter härja i vårt land och på senaste tiden har frågan om krav på negativt test för inresa i Sverige varit på tapeten.

I slutet av förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten ett förslag på testkrav för personer som vill resa in i Sverige. Myndigheten menade att detta kan hjälpa bromsa smittspridningen och förhindra en eventuell mutation av viruset.

Nu ger regeringen grönt ljus för åtgärden:

– Inriktningen är klar. Regeringen planerar att införa ett testkrav, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT, uppger Aftonbladet.

Källa: Pexels

”Läget förändras snabbt”

Testkravet innebär att utländska medborgare ska kunna visa upp ett negativt covid-19-test för att få åka in i Sverige. Testet ska max ha gjorts 48 timmar tidigare.

När det gäller svenska medborgare och övriga som reser in i landet utan att ha testat sig innan avresan ska det lösas på plats. Enligt FHM:s förslag ska test för dessa personer genomföras samma dag som de anländer.

– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Källa: Pexels

Polisen varnar

Samtidigt kräver den nya åtgärden mer resurser, något som polisen varnar för. Kontroller av den här typen vid gränsen kommer kräva ytterligare kraft och resurser menar dom.

– Gränskontroll är en del av polisens kärnuppgift. I den här pandemin prövas många myndigheter, säger Damberg.

Vad tycker du om de nya reglerna? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet!

Sponsrat innehåll

Andra läste även