- Annons -

Vill din partner inte hålla dig i handen när ni går på stan eller pussa dig hejdå offentligt? Det kan bero på att ni har olika kärleksspråk.

Det är inte ovanligt att personer som älskar varandra har olika sätt att visa det på. Relationscoachen Mikael Öhrén menar att det finns fem olika kärleksspråk.

- Annons -

– För det mesta visar vi kärlek på samma sätt som vi vill få kärlek, säger Mikael. 

Beröring är ett av språken, men då de flesta har flera språk som de kommunicerar med är det kanske inte så konstigt att alla inte är helt nöjda med sin partners förmåga att visa fysisk ömhet bland folk.

DE FEM KÄRLEKSSPRÅKEN

Psykologen Gary Chapman menar att det finns fem primära uttryckssätt för kärlek – fem så kallade kärleksspråk:

Gåvor

Beröring

Kvalitetstid

Tjänster

Bekräftande ord

Det är viktigt att man ha förståelse för att man har olika sätt att visa kärlek, men det kan såklart kännas frustrerande.

- Annons -

1. Börja med positiva affirmationer

Försök inte att beskylla din partner för att göra fel, eller ta upp vad hen skulle göra bättre. Använd istället den mjuka metoden som förespråkas när man tränar hundar: med beröm. Förklara att du blir glad och hur du älskad du känner dig när din partner faktiskt visar kärlek på det sättet du tycker om. Det kan handla om små gester.

2. Kör med raka rör

Om det nu är så att du väldigt gärna vill hålla handen på stan, eller innerligt hoppas kunna kyssas lite nästa gång ni har date night är det viktigt att våga säga det, på ett direkt sätt i stället för att svävande säga att ”det vore trevligt med mer fysisk kontakt.”

3. Tala utifrån dig själv

Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Det är viktigt att du är tydlig med både dig själv och din partner med att det här är dina behov och känslor – inte ett allmängiltigt facit över hur man ska bete sig i ett förhållande.

Våga visa dig sårbar genom att säga ”Jag känner/upplever/önskar/tycker/vill” i stället för att kläcka ur dig något i stil med ”Du visar inte tillräckligt mycket kärlek”.

- Annons -