Så farligt är det egentligen att hålla sig från att bajsa

Har du någon gång funderat på vad som händer i kroppen när du håller dig från att bajsa, fast du känner att du skulle behöva det?

Här är svaret.

Brukar du ha som vana att hålla dig från att bajsa när du är på jobbet? Eller kanske du tycker att det är jobbigt att göra nummer två när du är hemma hos din nya babe?

Då borde du nog tänka om.

Det kan faktiskt vara så att du orsakar skada på din kropp – skada som kan leda till ett liv med permanenta tarmbesvär.

Kroppens naturliga alarm

En till tre gånger per dag får din tarm sammandragningar. De sammandragningar har som funktion är att förbereda din kropp på tömning. När din avföring sedan tagit sig genom tarmen och når sin slutdestination – analöppningen – så vidgas analöppningen och nerverna skickar en signal till hjärnan att det är go time.

Om du inte tar möjligheten i beaktning när signalen skickas från rektum till hjärnan så kan du behöva vänta upp till 12 timmar, eller ibland en hel dag, innan du får en ny sådan signal. Och under den tiden hinner det hända en hel del i magen.

För med allra största sannolikhet så kommer du fortsätta äta som vanligt, vilket leder till att en massa fortsätter att byggas upp i magen. Något som kan ställa till med en hel del besvär.

Kronisk förstoppning

Om en större mängd mat samlas upp i magen och inte kommer ut när kroppen känner att det behövs finns det en stor risk att du kan drabbas av förstoppning. Det i sin tur kan leda till svåra kramper och gas som byggs upp i magen. Utöver det kan också tarmen töjas ut när avföringen inte rör sig i den takt som kroppen behöver.

När avföring befinner sig i slutet av tjocktarmen för länge så absorberar den vatten och hårdnar – något som inte alls är kul när du väl bestämmer dig att gå på toa. Det kan i praktiken innebära allt från smärta till sår i anus när du försöker få ut det och kan ibland behöva behandlas med laxeringsmedel.

Om mönstret håller i sig för länge så och tarmen är uttöjd under en längre tid så kan skadorna faktiskt bli permanenta.

Om du ofta är förstoppad på grund av att du inte går på toa när du ska så kan det också bli så att nerverna som signalerar till hjärnan att du behöver bajsa skadas – vilket kan leda till inkontinens. Alltså att gaser och avföring läcker från anus utan att man är medveten om det.

Låter inte så kul, visst?

Läxan här är helt enkelt: bajsa när du känner att du behöver det. Alla människor går på toan och det är helt naturligt. Det finns ingen skam i att ha en glad mage!

Sponsrat innehåll

Andra läste även