Man behöver inte betala dyra pengar för att få coola inredningsdetaljer. Med det här superknepet räcker det med att plocka några kottar från skogen!

Till höst- och vinterkompositioner, men även till många andra projekt som kan utföras under året, är kottar ett verkligt mångsidigt kreativt material. För att kunna utnyttja dem på flera olika sätt, för att inte bara roa sig med de olika former och storlekar de kan ha beroende på trädet som producerar dem, utan också med naturliga färger och nyanser av många typer, kombineras ibland obehandlade tallkottar med de som bleks med blekmedel.

Genom att låta dem stå i badet mer eller mindre länge kan du faktiskt ändra färg tills de blir krämigt vita.

Det är dock en lång process, och när du har lite tid att ägna dig åt skapandet av dekorationer och kompositioner kan en enkel genväg som den vi rapporterar nedan vara användbar.

Det är verkligen enkelt, och allt du behöver är:

 • Dina kottar, väl rengjorda
 • En stor behållare med höga kanter, helst återförslutningsbar med lock (använd annars plastfolie)
 • Vit akrylfärg
 • Akrylfärg i nyanser som ockra, beige, hasselnöt eller senap
 • Tidningsark
 • Vatten
 • Gummihandskar
 • Pensel

Så här går du tillväga:

 1. Häll någon centimeter med vit färg i behållaren
 2. Lägg till endast lite grann av den andra färgen för att få en varmare nyans av vitt, eller en champagnefärg. Du kan också korrigera genom att lägga till mer vitt.
 3. Späd, om du vill (rekommenderas), med tillräckligt med vatten för att göra färgen ljusare och blanda väl
 4. Lägg i varje kotte i den blandade färgen, rör runt med handskar (eller med hjälp av en pinne) så att färgen täcker varje del av kotten, även mellan skivorna.
 5. Låt torka och rinna av på tidningen och täck under tiden färgen med locket eller med plastfolien för att den inte ska torka.
 6. Om av en slump färgen försvinner på de punkter av kotten som är i kontakt med underlaget, vänd på den när den är torr nog och måla dessa punkter med en pensel.

Ju mer du spär färgen med vatten desto mer blir den genomskinlig och venerna och formerna på tallkotten under lämnas synliga. Erfarenhet kommer att hjälpa för att förstå det perfekta förhållandet, men om du av en slump har spätt färgen för mycket i det första steget kan du doppa kotten i en större mängd färg andra gången, så överfyll aldrig behållaren där du ska arbeta innan du hittat den nyans du vill ha.

Du kan också göra ytan mer matt genom att lägga till lite gips eller fogmassa som man gör för att få färg i griffeltavel-effekt, men i mycket små mängder och se om du gillar resultatet. Redo att dekorera?