Så här länge överlever coronaviruset på din mobilskärm – nya studien varnar

Hur länge överlever egentligen coronaviruset på din mobilskärm? Forskare har undersökt viruset. De kallar det ”extremt robust”.

Coronapandemin har plågat världen i ett år och nu har en ny forskningsstudie hittat en möjlig anledning till att viruset är så envist. Hela världen har drabbats av viruset på ett eller annat sätt. Vissa har dött på grund av smittan och andra blivit lindrigt sjuka. Nu har forskare hittat en ny möjlig anledning till varför viruset är så envist.

Coronaviruset är väldigt bra på att överleva. I en studie som gjorts på Australiens statliga CSIRO, beskrivs viruset som ”extremt robust”. Covid-19 viruset kan överleva på en yta – som till exempel en mobilskärm eller tangentbord i nästan en månad.

När man undersökte covid-19 i labb överlevde viruset i 28 dagar. Det kan jämföras med ett vanlig influensavirus, som överlever som mest ett par veckor på en yta.

Forskarna upptäckte också att viruset klarar sig mycket längre på blanka ytor än på porösa ytor som till exempel tyg. Det skulle i så fall innebära att bord, skärmar och hissknappar är ”farligare” än en soffa eller en jacka.

Forskaren är kritisk

Men denna studie har fått kritik. Professor Ron Eccles vid Cardiff University menar att studien har gjort ett allvarligt fel, nämligen att inte ta hänsyn till att covid-19 viruset sprids via slem, och att slem skadar viruset.

Det är alltså inte ett ”färskt” virus som lämnar kroppen eftersom det färdats genom mänskligt slem innan det når en yta.

– Jag menar att virus i själva verket bara överlever några timmar i slem – inte dagar, säger Eccles till BBC

Ron Eccles menar även att studien bara skapar ”onödig panik”.

Sponsrat innehåll

Andra läste även