Så tar du reda på om din lever har för mycket fett – och vad du kan göra åt det själv

Annons

Fettleversjukdom är svår att diagnostisera, eftersom det finns få symtom och tecken på sjukdomen. Det är normalt med en fettprocent på runt 10 % av leverns totala vikt, en högre andel fett kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Det finns två typer av fettleversjukdom, alkoholisk fettleversjukdom och icke-alkoholisk fettleversjukdom. Det kan leda till leversvikt, cirros och levercancer.

Alkoholisk fettleversjukdom (AFLS) beror på stora mängder alkohol under en längre period, men också från frekvent och stort alkoholintag under en kortare period. Det sägs att det kan ligga i generna, att ärftlighet kan spela in och hur kroppen bryter ner alkohol. För mycket järn i kroppen, hepatit C och fetma kan också orsaka ALS.

Alkoholfri fettleversjukdom (IAFLS) är ofta förknippad med fetma, men även hos personer som genomgått en viktminskningsoperation och de som snabbt går ner i vikt. Dessutom ses det i samband med diabetes, högt kolesterol, undernäring, vissa mediciner och autoimmun leversjukdom. 

Annons

IAFLS är mer diffust och svårare att upptäcka, och därför inte lika lätt att diagnostisera. I sällsynta fall kan det uppstå under graviditeten, vilket gör att både mor och barn riskerar att drabbas av lever- och njursvikt.

Symtomen på IAFLS är vanliga symtom på många sjukdomar; dålig aptit, viktminskning, illamående, trötthet, slöhet, koncentrationsproblem och dåligt omdöme.

Annons

Mer specifika symtom är smärta i mitten och övre delen av magen, fläckar i huden som blir mörkare, oftast på armarna eller på nacken. En förstorad lever är svårare att upptäcka, men är ett säkert tecken.

Diagnos ställs genom CT, MRT eller ultraljudsundersökning av levern. Det kan visas på blodprover av leverfunktionen, och vävnadsprover av levern kan tas via biopsi.

Fettleversjukdom har ingen behandling. Om du har AFLS är det viktigt att ta bort alkohol. För de med IAFLS kan en reglerad och balanserad kost med färre kolhydrater och sockerdrycker vara till hjälp, förutom träning och aktivitet i vardagen. Det är viktigare att behandla det som utlöser IAFLS, såsom fetma.

Vaccin mot hepatit A och B är förebyggande mot ytterligare leverskador och hjälper till att skydda dig.

Det bästa sättet att förebygga fettleversjukdom är att leva ett hälsosamt och aktivt liv med regelbunden motion. Samtidigt ett måttligt förhållande till alkohol.

Källa: WebMD och Mayo Clinic.

Dela gärna med dina vänner!

Annons

Andra läste även