Sälenborna rädda för corona inför sportlovet – vädjar till turister: ”Visa oss lite respekt”

Sportlovsledigheten är här, vilket brukar vara en väldigt populär tid för familjer att åka på skidresor. Ett av de mest populära resmålen är Sälenfjällen, men nu vädjar många boende i Sälen att turisterna ska respektera restriktionerna som finns.

Vi svenskar älskar skidåkning och ett av de mest populära resmålen är Sälenfjällen. Under vintern kommer 100 000-tals turister till Dalarna för att njuta av skidåkning, och sportlovsveckorna brukar vara den mest hektiska tiden på året.

Samtidigt som Sälen till stor grad är beroende av turismen är invånarna splittrade, då många är oroliga för den potentiella smittspridning som kan uppstå.

Sälenbor har nu uttryckt sin oro inför de kommande sportlovsveckorna och vädjar till alla turister att respektera de restriktioner som finns.

Unsplash

”Visa oss respekt”

En av de oroliga är Gunnar Nilsson som är född och uppvuxen i Sälen. Han har erfarenhet av hur turister kan bete sig och säger till Aftonbladet att alla inte följer de råd som finns, till exempel att avstå från att gå in i butiker i stora sällskap.

– Åk på fjället, åk på backarna och njut av det. Men visa oss respekt vi som bor här, ni behöver inte åka sju personer till butiken och gå in där. Skicka en till Bolaget, visa oss respekt vi som bor här så finns det plats åt alla, säger Gunnar Nilsson till Aftonbladet.

Pexels

Kan stänga igen

Sälenfjällen öppnade sina skidanläggningar redan i december, och tidigt rapporterade SVT om trängsel i Sälen som både gjorde turister och Sälenbor nervösa, framförallt i samband med en ökad smittspridning.

Trots detta har Sälen fortsatt haft öppet under vintern, men det kan bli aktuellt med en stängning. Det säger Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom som påpekar att vissa skidverksamheter kan stängas ner i samband med en ökad smittspridning kommande veckor, rapporterar SVT.

Vad tycker ni om skidturism under pandemin? Dela gärna med er av era åsikter i kommentarerna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även