Se den otroliga videon: här har mannen ett magiskt möte med späckhuggare

Det här ögonblicket kommer han sent glömma!

Späckhuggare är kända för sin intelligens och komplexa sociala strukturer. De är ofta i jakt på sitt favoritbyte, tumlare.

Deras vandringsmönster sträcker sig från Vesterålen till Stavanger, och de är regelbundet synliga i vårt grannland Norge. Detta ger naturentusiaster en unik möjlighet att uppleva dessa djur på nära håll.

I Sveio, en grannkommun till Haugesund, Norge, hade 17-årige Steinar Våga och hans familj en minnesvärd upplevelse en söndagseftermiddag.

Hela 12 späckhuggare simmade bara några meter från familjens brygga.

– Det är det mest fantastiska jag någonsin sett, berättar Steinar för VG.

Även om han växt upp vid havet hade han aldrig tidigare sett späckhuggare.

– Jag är uppvuxen vid havet. Det var ganska tufft och väldigt stort för mig, säger Steinar till VG om mötet.

När Steinar först fick syn på späckhuggarna skickade han genast en video till sin familj, som skyndade sig för att inte missa synen. Även flera av Steinars grannar tog chansen att njuta av dessa majestätiska djur.

Familjen tog beslutet att följa späckhuggarna med båt när de började röra sig bort från bryggan. Detta gav dem en utmärkt möjlighet att säkert observera djuren samtidigt som de respekterade späckhuggarnas utrymme och naturliga beteende.

Eve Jourdain från Norwegian Orca Survey har bedrivit forskning om späckhuggare och känner igen den specifika späckhuggarfamiljen.

– Det är en grupp på 12 djur – fyra vuxna honor och resten kalvar och deras mammor, förklarar Jourdain.

Enligt Jourdain är det vanligt för späckhuggare att regelbundet röra sig mellan olika områden i sökandet efter föda, och de ses ofta i Hardangerfjorden, där denna grupp senast observerades innan de dök upp i Sveio.

Fastän späckhuggare är intelligenta och vanligtvis kan skilja mellan tumlare och människor, påpekar Jourdain att det inte är helt riskfritt att närma sig dessa kraftfulla rovdjur.

– Jag skulle inte säga att det är helt riskfritt, säger Jourdain och råder att man bör undvika att simma nära späckhuggare.

Det är viktigt att respektera späckhuggarnas utrymme och vara försiktig. Upplevelser som Steinar’s understryker värdet av vår naturarv och betydelsen av att bevara det för framtida generationer.

Här kan du se den majestätiska videon som han filmade och delade på Facebook.

Sponsrat innehåll

Andra läste även