Shakira riskerar mer än 8 års fängelse

Annons

Popstjärnan Shakira står inför mer än åtta år bakom lås och bom efter att ha anklagats för nya brott.

Spanska åklagare meddelade anklagelserna i går (26 september) efter att sångerskan anklagades förra året för att ha lurat det spanska skattekontoret på 14,5 miljoner euro i inkomst hon tjänade mellan 2012 och 2014.

Shakira, vars fullständiga namn är Shakira Isabel Mebarak Ripoll, kommer att ställas inför rätta i Barcelona den 20 november för dessa anklagelser, men hon har nu åtalats för andra gången eftersom åklagare hävdar att hon inte betalat 6,7 miljoner euro i skatt på hennes inkomst 2018.

Spanska skattemyndigheter inledde det senaste fallet mot Shakira i juli och beslutade att väcka åtal efter att ha samlat in bevis under de senaste två månaderna.

I ett uttalande om anklagelserna sa Barcelonas åklagare att ”Wherever, Whenever”-sångaren anklagades för att ha använt ett offshoreföretag baserat i ett skatteparadis för att slippa betala skatt.

Shakira, som nu bor i Miami, Florida, har underrättats om anklagelserna, tillade uttalandet, skrive Unilad

Annons
.

PR-byrån som tidigare har hanterat Shakiras ärenden, Llorente y Cuenca, hade ingen omedelbar kommentar, även om den tidigare hävdat att Shakira ”alltid hade agerat i enlighet med lagen och på råd från sina finansiella rådgivare”.

Annons

Inget datum har satts för rättegången mot de nya anklagelserna.

När Shakira först åtalades förra året hävdade åklagare i Barcelona att Grammisvinnaren tillbringade mer än hälften av perioden 2012-14 i Spanien och därför borde ha betalat skatt i landet, trots att hennes officiella bostad var på Bahamas.

Sångerskan har varit kopplad till Spanien sedan hon började dejta den nu pensionerade fotbollsspelaren Gerard Pique för 11 år sedan.

Shakira och Pique delar två barn tillsammans och bodde tillsammans i Barcelona tills förra året då de bestämde sig för att gå skilda vägar.

Anklagelserna kommer när skattemyndigheterna i Spanien fortsätter att slå ner på skatterna. Under det senaste decenniet har myndigheterna fokuserat sin uppmärksamhet på fotbollsstjärnor som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo för att de inte betalat hela sin skatt.

Båda kända fotbollsspelarna befanns skyldiga till skatteflykt, men lyckades undvika fängelsestraff tack vare en bestämmelse som tillåter en domare att avstå från straff på mindre än två år för förstagångsförbrytare.

Shakira riskerar upp till åtta års fängelse plus höga böter om hon döms i rättegången för de första anklagelserna, vilket innebär att hon kan få ett högre straff till följd av de nyligen tillagda anklagelserna.

Annons

Andra läste även