Trenden med ”rawfood” blir allt mer populär, men det finns faktiskt vissa saker vi inte ska äta råa – enligt experter.
Många människor svär vid 100% rå mat och föredrar obearbetad mat framför mat tillagad med värmebehandling. I många fall är det inget fel i det och bland de mest kända ”raw food måltiderna” hittar vi rätter som olika sallader och så kallad ”raw food”.
Och det är ett faktum att ju mer grönsaker vi äter, desto bättre är det för vår hälsa!
Men det finns faktiskt en sanning med modifieringar, för alla grönsaker är inte lika bra för oss råa, och någon form av förberedelse krävs. Annars kan de vara direkt farliga att äta.

Här är några livsmedel du bör förbereda innan du äter dem:
1. Broccoli
Brysselkål, broccoli, blomkål och andra grönsaker i korsblommiga familjen kan ätas råa – faktiskt de flesta, men vissa upplever fortfarande problem.
Broccoli, till exempel, innehåller ett komplext socker som kallas raffinos. Detta socker tas inte upp direkt av kroppen utan bryts ner av bakterier i tjocktarmen. Detta leder till viss bildning av gas i tarmen – och vi vet alla vad det kan leda till.
För att göra grönsakerna mer hanterbara för magen kan du prova att tillaga broccolin i ugnen eller koka den. Då är det inte bara lättare att tugga, det är också lättare att smälta.
2. Auberginer
Aubergine innehåller en kemisk förening som kallas solanin, som är känd för att hämma kroppens upptag av kalcium. Det kan också irritera magen och tarmkanalen.
För hög halt av solanin kan vara direkt dödlig, och orsaka magsmärtor, diarré, magkramper, kräkningar, huvudvärk, illamående och yrsel.
Om du äter råa auberginer och upplever något av dessa symtom bör du uppsöka läkare. Genom att koka auberginer neutraliseras solaninet.
3. Rabarber
Du har säkert hört att rå rabarber kan vara giftig, men det är inte helt sant. Visserligen kan bladen vara giftiga, eftersom de innehåller en relativt hög halt av ett ämne som kallas oxalsyra – som kan vara skadligt i större mängder. Så ät inte för mycket!
4. Ägg
Du har säkert sett kroppsbyggare slurpa ner råa ägg för att få i sig tillräckligt med protein? Det är inte alltid så smart, för ägg är förvisso fulla av proteiner, men om man har otur innehåller de också en bakterie som heter salmonella och då riskerar man att bli väldigt sjuk av kräkningar och diarré.

5. Potatis
Rå potatis är normalt inte farlig att äta, men om den är omogen, eller har stått i solljus för länge, kan en betydande mängd giftigt solanin uppstå, vilket i sin tur gör dem farliga att äta råa.
Du kan vanligtvis se om du är solaninförgiftad av det faktum att urinen blir rödbrun när den utsöndras genom njurarna.
6. Röda kidneybönor
Råa röda kidneybönor direkt från växten smakar inte bara helt fruktansvärt, de är rent ut sagt farliga att äta. Du blir illamående, kräks och får orolig mage. Anledningen till detta är ett toxin som kallas lektin. För att kunna äta röda kidneybönor måste de blötläggas i vatten i minst fem timmar innan de tillagas!
7. Tomater
Till skillnad från de andra grönsakerna är tomater inte farliga att äta råa, men de är nyttigare om de är tillagade. Anledningen till detta är att tomater innehåller ett ämne som heter lykopen, vilket har visat sig vara fördelaktigt när det gäller att motverka cancer och olika hjärtsjukdomar.
En studie gjord vid Cornell University har visat att kroppens förmåga att ta upp lykopen ökar genom att värmebehandla tomaterna innan de äts. Ju längre värmebehandling, desto bättre absorption.
Något att tänka på nästa gång du gör tomatsoppa?
Dela gärna artikeln så att fler blir medvetna om vad som är bra och inte. Smaklig måltid!