Snöoväder på väg till Sverige – 6 län berörs av ovädret

Ett snöoväder förväntas dra in över Sverige och kommer att påverka sex län under den kommande veckan. Enligt SMHI förutspås ostadigare väder över flera delar av landet.

Redan ikväll och inatt förväntas ostadigt och skurigt väder med inslag av snö på flera platser, vilket är följden av ett lågtrycksområde som breder ut sig över landet.

Under den kommande veckan kan vi förvänta oss mer snöfall och kallare temperaturer. På tisdagen förutspås snöfall över flera delar av landet, inklusive Värmland, Närke, Västmanland och Uppland. SMHI:s meteorolog, Viktor Bergman, förklarar att det ser ut att bildas ett lågtryck med en sammanhängande snöfallszon som rör sig genom Svealand, medan Götaland förväntas ha ett uppsprucket molntäcke.

– På tisdag ser det ut som att det bildas ett lågtryck med lite mer sammanhängande snöfallsområde som berör Svealand, förklarar SMHI:s meteorolog, Viktor Bergman.

På onsdagen förväntas lågtrycket avta över Finland och ersättas av en högtrycksrygg över Sverige.

– Längs Norrlandskusten kan det fortsatt bli någon snöby, annars sträcker en högtrycksrygg ut sig över landet och det blir mest uppehållsväder med solglimtar, rapporterar Viktor Bergman.

Även under torsdagen finns det risk för snöoväder på flera platser i landet, enligt SMHI:s prognoskartor. Särskilt drabbade kan Bohuslän, Dalsland, Värmland, Närke och Västmanland vara.

Inför påskhelgen är vädret osäkert enligt SMHI. Viktor Bergman kommenterar att detaljerna i prognosen är svåra att fastställa, men för närvarande tyder det på att högtrycksryggen kommer att pressas norrut över landet. Det kan innebära att ett nytt lågtryck närmar sig och orsakar snöfall på vissa platser i landet.

Lågtrycket närmar sig söderifrån med nederbördsområden. I Götaland och Svealand kan nederbörden komma som både regn och snö, medan norra Sverige förväntas uppleva snöfall periodvis.

– Lågtryck rör sig in söderifrån med nederbördsområden; i Götaland och Svealand varierar nederbördsformen med både regn och snö, medan norra Sverige får tidvis snöfall, berättar meterologen.

Sponsrat innehåll

Andra läste även