Stefan Löfven får högre lön – så mycket får han

Statsrådsarvodesnämnden höjt flera politikers löner på uppdrag av riksdagen. Däribland statsminister Stefan Löfven. Så här mycket mer i lön får han.

Coronapandemin har inte bara stannat upp en hel värld, utan även ekonomin har blivit drabbad.

Väldigt många personer bland oss har blivit av med sina jobb och får därmed förlita sig på försäkringar och bidrag, medan andras lönehöjningar får vänta ett tag.

Några av de som inte fick någon lönehöjning föregående år, men som nu får lite extra lön nu 2021 är våra svenska politiker.

Statsrådsarvodesnämnden har fått i uppdrag av riksdagen att se över regeringsmedlemmarnas inkomster och avgångsersättnngar. Enligt ordförande Ove Nilsson blev det ingen förändring i politikernas löner under år 2020, och därför klubbades beslutet igenom den 1 januari 2021.

Våra ministrar för en rejäl ökning på 3 000 kronor extra i månaden, vilket gör att de nu får ut en lön på 142 000 kronor. Det är inte illa pinkat!

Men våran statsminister Stefan Löfven kan verkligen sova gott om nätterna nu när han får en ökning på hela 4 000 kronor mer varje månad. Hans totala månadslön blir nu 180 000 kronor, vilket är en bråkdel i jämförelse med en undersköterskas lön som tjänar i snitt 28 000 kronor.

Efter att rådet har sett över hur det ser ut bland andra länders regeringsmedlemmar och även har tagit hänsyn till den allmänna löneökningstakten samt respektive länders ersättningsnivåer, har det kommit fram till en siffra.

– Det här innebär en justering på drygt 2 procent, vilket ligger nära överenskommelsen i industrin, förklarar Ove Nilsson.

Enligt Ove Nilsson är det lättare sagt än gjort att jämföra Sverige med andra länder, detta på grund av att länderna erbjuder olika slags förmåner.

–  Men jämfört med våra grannländer ligger Sverige ungefär i mitten. Statsministern och de andra statsråden är i tjänst dygnet runt och de har mycket ansvarsfulla arbeten. Det är viktigt att de har rimliga löner, avslutar Nilsson till Aftonbladet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även