Stefan Löfven kommer att avgå – här är anledningen

Stefan Löfven kommer att avgå tidigare än förväntat. Det säger källor inom Socialdemokraterna.

Under den senaste tiden har statsministern Stefan Löfven (S) haft det hett om öronen och hur han hanterar det nästa år kan vara avgörande för hans framtid som statsminister.

Enligt källor inom Socialdemokraterna tyder det på att Stefan Löfven kan avgå redan 2021.

Gängvåld, dåliga opinionssiffror och internt missnöje med Januariavtalet som han har tagit fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Den dåliga värnskatten och nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är bara några av de saker som har förbluffat personer i hans närhet.

– Löfven är hårt surrad vid Januari-masten. Är han då rätt person att gå fram med i valet 2022? Det har många av oss börjat fundera kring, säger en S-källa.


Flera socialdemokrater är övertygade om att Stefan Löfven kommer att lämna sin roll som statsminister vid kongressen i april 2021, för att ge partiet en nystart inför valet 2022.

– Alla tecken tyder på det, säger en av dem till Aftonbladet.

Avgången kommer i nuläget vara hans eget beslut och ingen är beredd att kräva hans avgång.

Nästa års förhandlingar om Januariavtalet kommer att vara avgörande för stämningen i partiet och Stefan Löfvens framtid. En av de viktigaste punkterna är att få in pengar till krisande kommuner och sjukvårdsregioner.

Tankarna kring vem som ska ta över Löfvens plats har tagit fart. Enligt källor har Stefan Löfven själv pekat ut finansminister Magdalena Andersson, som har ett av regeringens tyngsta uppdrag. Andra personer som har stor chans att ta hans post är Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi, så länge de tar avstånd från den impopulära januariavtalet.

Hetaste namnen:

Magdalena Andersson, 52, finansminister.

Mikael Damberg, 48, inrikesminister.

Ardalan Shekarabi, 41, socialförsäkringsminister.

De kan också komma på tal:

Anders Ygeman, 49, energi- och digitaliseringsminister.

Karl-Petter Thorwaldsson, 54, avgående LO-ordförande.

Källa: Aftonbladet

Sponsrat innehåll

Andra läste även