Studie visar: Därför blir du LYCKLIGARE av att börja julpynta tidigt

Älskar du julen och att börja julpynta tidigt? Då kommer det glada nyheter!

En fråga som delar befolkningen är när det egentligen är okej att börja julpynta? Vissa menar att första advent är det korrekta startdatumet, andra mer fanatiska börjar i november medan de lata börjar någon dag innan julafton.

Det finns så klart inget rätt eller fel, men visste du att man faktiskt blir lyckligare av att börja tidigt med julpyntet?

En undersökning gjort av Unilad visar nämligen att de som julpyntar tidigt är lyckligare än de som väntar. Psykoanalytikern Steve McKeown förklarar dessutom att julpyntet väcker starka känslor från barndomen och dess jular, och det som händer är alltså att vi blir som barn på nytt när vi julpyntar för då mår vi bättre. 

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada, och julpynt väcker starka barndomskänslor, säger McKeown till Unilad.

Bra med nostalgi

En annan expert, psykoterapeuten Amy Morin, säger också att nostalgi gör att vi också lättare kan förstå vår egen identitet.

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen av julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat en närstående kan julen bli en påminnelse av de fina stunder man har haft ihop, och att julpynta tidigt kan få en att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

Lighted Christmas Tree
Pexels

Du kan med andra ord börja julpynta när som helst, utan dåligt samvete!

Känner du någon som älskar att julpynta? Glöm då inte att dela den här artikeln.

Sponsrat innehåll

Andra läste även