Studier visar: Här är giftfällorna i köket du måste känna till

De här sakerna finns i nästan alla kök, men kan innehålla skadliga ämnen som inte bör användas tillsammans med mat. Här är fem giftfällor du borde se upp med i köket.

1. Hushållspapper

clear spray bottle
Unsplash

Enligt ett test av Råd och Rön från 2018 så kan hushållspapper innehålla bakterier och läcka optiska vitmedel som kommer från de returfibrer pappret är gjort av. I kontakt med mat som har hög fetthalt eller vattenhalt läcker hushållspappret när det kommer i kontakt med värme.

Försök därför att undvika att använda hushållspapper i samband med matlagningen.

2. Köksredskap i plast

Istock

En europeisk studie, som organisationen Sveriges konsumenter rapporterade om hösten 2018, visade att det kan finnas gifter i produkter som är gjorda av återvunnen plast. Det är svarta köksredskap i polyamidplast som är boven i dramat. Undersökningen visar att många produkter som är gjorda av återvunnen plast innehåller bromerade skyddsmedel som troligen kommer från gamla elektronikprodukter. Ämnena kan i värsta fall leda till hormonstörningar och orsaka problem med sköldkörteln.

3. Bakplåtspapper och pizzakartonger

pizza on brown wooden box
Unsplash

Vissa bakplåtspapper består av silikonbeläggning – ett ytskikt som har förmåga att stöta bort vatten och fett, så kallat ”non-stick”. Men för att framställa den glatta ytan behandlas pappret med högflourerande ämnen (PFAS), vilket misstänks vara cancerframkallande, reproduktionsstörande och påverka immunförsvaret.

I värsta fall kan ämnena läcka över på maten som tillverkas på pappret. Försök därför att undvika flergångsbakpapper och undvik att äta direkt ur pizzakartonger.

4. Aluminiumfolie

Istock

Det är väldigt vanligt att ugnsbaka i aluminiumfolie, men det kan vara dåligt för hälsan om du gör det för mycket. När kryddstark och syrarik mat tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan höga halter aluminium släppa från foliet (mer än WHO:s dagliga rekommendationer) och vara skadligt för kroppen, skriver tidningen Café.

5. Matlådor i plast

Lunch Box, Picnic, Sandwich
Pixabay

Merparten av alla matlådor är numera gjorda av godkända plastsorter, märkta med EU-symbolen ”glas och gaffel” som säkerställer att produkten uppfyller kraven från livsmedelsförordningarna. Ofta finns också mikrovågssymbolen som visar att lådan klarar uppvärmning.

Men utanför EU kan mindre butiker sälja matlådor som innehåller det skadliga ämnet Bisfenol A, som kan vara hormonstörande. För att vara på den säkra sidan är det alltid bäst att värma sin mat på tallrik istället för lådor i plast.

Sponsrat innehåll

Andra läste även