Svenska turister besvikna – sitter fast på Gran Canaria efter inställda flyg: ”Kände mig ändå säker”

Svenska turister valde att sätta sig på ett plan mot varmare breddgrader under höstlovet.

Nu har många av de resenärer blivit strandsatta – efter att flygbolaget Norwegian ställt in flera avgångar.

– Man blir såklart besviken, säger resenären Jan Andersson till Aftonbladet.

Under höstlovet brukar normalt sätt många svenskar lämna kylan och resa utomlands för lite välbehövlig semester. Men i år har och är fortfarande en speciell situation.

Coronapandemin har lett till en stor osäkerhet bland många och runtom i Europa har det slagit larm om ökande sjukdomsfall och en andra våg av coronaviruset under de senaste veckorna.

Flera personer har ändå valt att resa under höstlovet. I slutet av oktober lämnade fullsatta plan Sverige med destination Gran Canaria.

Nu har flera resenärer blivit strandsatta utomlands. Under måndagen kom beskedet att Norwegian inte får mer ekonomiskt stöd från den norska regeringen, någonting som tvingat fram permitteringar som inställda avgångar.

– Efter dagens nedslående besked från den norska regeringen har vi inget annat val än att permittera ytterligare 1600 medarbetare på Norwegian och parkera 15 av de 21 planen vi har haft i luften den senaste tiden. Det här är en mycket tråkig dag för alla på Norwegian, säger flygbolagets koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag beklagar verkligen det här till de som berörs men vi ser tyvärr inget annan utväg.

De inställda avgångarna har drabbat många turister. Vissa som redan bokat biljetter har fått se sina kommande flygresor inställda och andra har fått flygen hem från utlandet avbokade.

Några av de svenska turisterna som har drabbats är Jan Andersson och sin fru Elisabet. Paret skulle ha rest hem till Sverige på lördagen, men har nu fått flygresan inställd och sitter fast på Gran Canaria.

– Det känns trist. Vi skulle åkt egentligen redan i juni, men det flyget ställdes in. Så det kändes underbart att vi nu äntligen kom iväg, men så händer det här, säger Jan Andersson till Aftonbladet.

Paret var medvetna om riskerna att resa utomlands under pandemin, men trodde att det skulle ordna sig.

– Det är klart att det är skönt att vara strandsatt just här, men samtidigt vill vi ju åka hem. Jag kände mig ändå säker när vi bokade på att vi skulle få åka hem, men samtidigt fanns ju också tanken att det skulle kunna skita sig.

Sponsrat innehåll

Andra läste även