SVT:s julkalender Mirakel anmäld till granskningsnämnden: ”Djupt kränkande”

Årets julkalender har blivit anmäld efter att flera tittare har upprörts över olika inslag.

Snart är julafton här och nästan alla avsnitt av SVT:s julkalender Mirakel har visats. Årets julkalender handlar om de två flickorna Mira och Rakel.

Mira lever under år 2020 på ett barnhem medan Rakel levde år 1920 med sin familj på samma herrgård och det hela får en tvist när flickorna kan byta liv med varandra.

Julkalendern har fått rejält med hyllningar från många olika håll, men även en viss kritik. Nu kan Aftonbladet rapportera att serien anmälts till Granskningsnämnden.

”Känsliga ämnen”

I anmälningarna kritiseras SVT för hur de skildrar barnhem, HVB-hem och adoptioner.

”Två känsliga ämnen berörs i årets julkalender. HVB-hem samt adoption. Tyvärr framställs båda helt felaktigt och målar upp en helt felaktig, kränkande och skadlig bild av vad ett HVB-hem är och hur adoptioner i Sverige går till. Resultatet blir att en hel del barn nu får utstå jobbiga frågor i skolan, inte ok”, skriver en anmälare enligt Aftonbladet.

”Även om det är en saga så skildras nutid på ett sätt som kan vara skadligt för många barn och ungdomar i vårt land. Sättet man visar att HVB-hem och adoption är och går till är mycket missvisande och framställs på ett negativt sätt och inte alls med tanke på barnets bästa”, skriver en annan anmälare.

Fel bild av adoption

I anmälningarna kan man även läsa kritik mot hur det framställs att blivande adoptivföräldrar besöker de föräldralösa barnen för att ”välja ut ett barn”.

Adoptivföräldern Conny Norénuttrycker sin frustation för SVT Nyheter:

– För det första hör inte HVB-hem och adoptioner riktigt ihop. HVB-hem är en sak och adoptioner är en annan sak. Både jag och andra personer har reagerat på att det fanns nån form av känsla på att här måste man sträcka upp, sig vara ordentlig och presentabel, annars kommer föräldrarna inte vilja ha en, säger han.

Svar på anmälan

I julkalendern väntar Mira på att bli adopterad medan hon bor på ett HVB-hem. Detta stämmer dock inte överens med verkligheten då sådana hem är till för barn som kommer från familjer med missbruksproblem eller ensamkommande flyktingbarn.

Enligt Johanna Gårdare, chef för SVT Barn och ansvarig för julkalendern, har SVT varit förberedda på reaktioner, det säger hon till Aftonbladet.

– Jag har full förståelse för att det är en känslig sak och en skör del av deras liv, de som är i den här situationen. Samtidigt tror jag att barn och vuxna, kanske framför allt barn, förstår att det här är fiktion. Det är många saker i en julkalender eller dramaserie över huvud taget som inte överensstämmer med verkligheten, säger hon och fortsätter:

– Jag är jätteledsen om det är barn som får problem i sin vardag på grund av det här, som mötts av sina kompisars reaktioner och fått svara på konstiga frågor. Jag har förstått att det förekommit. Men rent generellt anser jag att det också är vuxnas ansvar att hjälpa barn och ge dem verktyg. För alla barn har olika känsliga saker i sina liv som gör att de möter olika reaktioner och måste hantera situationer som är problematiska och svåra. Vi hjälper inte våra barn genom att linda in dem i bomull och skydda dem från allt svårt. Vi kan inte kontrollera vilka frågor de kommer möta, bara rusta dem med svar. Det är så livet fungerar, säger Johanna Gårdare.

Vad tycker ni om kritiken mot årets julkalender? Kommentera era åsikter!

Sponsrat innehåll

Andra läste även