Symptomen: Då ska du misstänka covid-19 hos ditt barn

Annons

Det kan vara svårt att veta om ditt barn har drabbats av corona eller om det är en vanlig förkylning. Här är symptomen du bör hålla koll på och då ska du kontakta vården.

Det är inte lätt att veta om ens bar har drabbats av covid-19, enligt Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

– Problemet är att covid-19 orsakas av ett coronavirus som hos barn verkar ge ungefär samma symtom som vid förkylningar. Vuxna får svårare symtom medan barn endast får förkylningssymtom, eller ibland inga symptom alls.

Bland de barn som får symptom på covid-19 är luftvägssymptom vanliga, enligt Jonas.

– Snuva, hosta, feber och trötthet. Jag skulle tro att barn även kan få smak- och luktbortfall. Symtomen är precis som vid en vanlig förkylning, säger Jonas enligt Aftonbladet.

Annons

– En del barn som har covid-19 får mag- och tarmbesvär i form av diarré och illamående. Och en del barn har lite svårare med andningen, enstaka barn kan få ont i huvudet och ont i kroppen, säger han.

Annons

Alltså är det rätt svårt att veta om ens barn har drabbats av corona eller om det enbart är en vanlig influensa eller förkylning som spökar. Speciellt i dessa tider när vi går in i en ny influensasäsong och barnen går på skola och förskola.

– Det är svårt att gå på symtomen, det är väldigt vanliga symtom. I höst kommer tusentals föräldrar hamna i det läget att ens barn har lite feber, rinnande näsa och snuva eller hosta och då vet man inte om det är covid-19. Men så länge barnet är febrig eller allmänpåverkat så ska det inte gå till förskolan eller skolan oavsett om det har covid-19 eller ej, säger Jonas F Ludvigsson enligt Aftonbladet.

När ska man söka vård?

– För barn i skolåldern där besvären det håller i sig lite längre, kanske en vecka, och de inte blivit bra tycker jag att det är rimligt att man bokar in en tid för provtagning via 1177, och förstås tidigare än så om barnet är svårt sjukt. För barn i förskoleåldern bör man söka vård om barnet är allmänpåverkat eller har mycket hög feber, men vi rekommenderar inte covid-19-testning av små barn.

Annons

Andra läste även