Tommy Nilsson drack flera flaskor vin om dagen – nu öppnar han upp om de svåra tiderna

Tommy Nilsson är en av Sveriges mest älskade artister, känd för hits som ”Öppna din dörr” och ”En dag”. Men bakom scenframträdandena och listorna har Nilsson kämpat en intern kamp mot alkoholberoendet. 

I dag, 13 år senare, är han nykter och hans yngsta barn har aldrig sett honom full.

Här hemma är Tommy Nilsson förmodligen mest känd för låten ”Öppna din dörr”, som var årets låt på Svensktoppen 1994, och som nådde norska VG-listan 2006.

”När du träffar någon ny får du en chans att radera det förflutna. Och den chansen tog jag, säger Tommy Nilsson.

Även om Nilsson har haft enorma framgångar med sin musikkarriär berättar han öppet om de mörka stunder han upplevt bakom stängda dörrar. Han erkänner sitt tidigare alkoholmissbruk som skapade problem för honom själv och omgivningen.

”Jag kan bli destruktiv. Jag skulle också kunna vara vokalt ond, avslöjar Nilsson i podcasten Beorendepodden.

Han fortsatte med att säga att han ofta drack ensam. ”Jag kunde verkligen njuta av alkohol i ensamhet och tvekade inte att avsluta tre till fyra flaskor vin på en kväll.”

Vägen till nykterhet var en gradvis process. Genombrottet kom efter ett AA-möte arrangerat av hans producent, där han träffade människor som förstört både familje- och arbetsliv på grund av övergrepp.

”Jag gick därifrån och har inte druckit sedan dess. Det kändes rätt. Jag ville bevisa för mig själv och de andra i rummet att vi kan göra det. Jag var på fyra till fem möten, men det räckte, säger han.

Han bytte dock ut ett beroende mot ett annat: socker. Han erkänner att han som mest drack upp till två liter cola om dagen. ”Nu dricker jag inte så mycket läsk, men har jag en skål godis framför mig kan jag äta upp allt på en gång”, säger han i podden ” Öppet hjärta ”.

I dag, 13 år senare, är Nilsson fortfarande nykter. Barnet han har med sin fästmö, Linda Olsson, har aldrig sett honom i ett alkoholtillstånd.

”När vi bestämde oss för att skaffa barn visste jag att jag var tvungen att städa upp mitt liv. Så min son, som nu är nio, har aldrig sett mig dricka. Det känns otroligt bra”, säger Nilsson med tacksamhet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även