Trumps video spärrad av Facebook – här är förbjudna orden om Washingtonkaoset

Stormningen av USA:s parlament slutade med fyra dödsfall och över 50 personer gripna. Efter kaoset i Washington DC uttalade sig president Donald Trump.

Hundratals demonstranter stormade Kapitolum i Washington DC under onsdagen, vilket ledde till att kongressledamöter var tvungna att evakueras samtidigt som flera personer miste livet. En stor anledning till demonstrationen var ett missnöje med valresultatet, där president Donald Trump förlorade mot Joe Biden.

Donald Trump kommenterade själv händelsen som skakade en hel värld genom ett videoklipp som publicerades på natten svensk tid.

Videoklippet har dock plockats ner av världens mediejättar som Facebook, Youtube och Twitter.

Trumps tal

Precis som tidigare fortsätter Trump hävda att han vunnit en ”jordskredsseger”.

– Jag vet att det gör ont, vi hade ett val som stals från oss. Det var en jordskredsseger, och det vet alla, i synnerhet den andra sidan, säger Donald Trump i natt.

Han fortsätter:

– Men ni måste gå hem nu, det måste bli lugnt. Vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera vår fantastiska poliskår. Vi vill inte att någon ska skadas.

– Det här är en tuff period. Vi har aldrig upplevt en sån här tid, där en sån sak kunde hända, där de kunde ta ifrån oss det, från oss alla, från mig, från er, från vårt land, säger Trump.

Facebook uttalar sig

Videoklippet togs dock bort från flera stora plattformar. Guy Rosen, integritetsansvarig på Facebook, säger att videon från presidenten ”bidrar snarare än minskar risken för våld”, rapporterar Reuters.

Senatorn John Cornyn från Texas menar att man nu ”nått botten”.

– Om man har så många människor samlade och varvar upp dem så är de utom kontroll. Man vet inte vilka personer som deltar, och det är en av anledningarna till att man inte ska varva upp folk och säga åt dem att ta sig till kongressbyggnaden för att uttrycka sina åsikter, sade han till CNN.

Spärras på flera ställen

Inte nog med att videon togs ner, nu har Donald Trumps konton blivit spärrade på både Facebook och Instagram, skriver CNBC.

”Vi tog bort hans uttalande under gårdagen (onsdag) eftersom vi bedömde att deras effekt, och troligen deras avsikt, skulle leda till ytterligare våld”, skriver Facebooks vd Zuckerberg på Facebook.

Även Twitter spärrade Donald Trumps konto och uppmanade honom att redare tre tweets, annars skulle han bli avstängd. Dessa tweets raderades senare under torsdagen.

Sponsrat innehåll

Andra läste även