TV4:s bluff avslöjad i Mästerkock-dramat – det tittarna aldrig fick se: ”det ni ser på tv är bara…”

Nu berättar deltagarna om bluffen och juryns agerande i köket.

Semifinalen började med en oväntad twist när Mischa Billing drog fram vinflaskorna.

Som en hyllad juryledamot känd för sina förnämliga doftförmågor och erkänd som en av landets främsta sommelierer, hade Mischa en särskild utmaning för de tre kvarvarande semifinalisterna.

De blev ombedda att smaka på tre olika sorters rödvin för att sedan skapa en lämplig huvudrätt till en av dem.

Josefine Freij medgav direkt att detta skulle bli en betydande utmaning för henne. Hon förklarade för tittarna att hantering av kött och rött vin inte är något hon normalt sett ägnar sig åt i vardagen.

– Hela den här tävlingen är en utmaning, jag har ingen aning om vad jag håller på med. Jag känner mig jättevilsen, det här är helt klart en av de svåraste tävlingarna som jag gjort i Sveriges mästerkock, säger hon i TV4.

När det var dags för bedömning fick Josefine först ta emot en hård kritik från Billing, som ansåg att hennes presentation var ”bedrövlig”.

Men trots detta avgjorde smaken, och Josefine bedömdes ha klarat uppgiften bäst av de tre och skickades direkt till finalen.

Det innebar att den sista finalplatsen stod mellan Tess Medina och Hedvig Henrekson. Dessa två amatörkockar, som båda hade tagit sig hela vägen till topp tre i TV4:s prestigefyllda tävling, ställdes inför en utmaning med umami.

Tess lyckades imponera med sin råbiff och säkrade därmed den andra finalplatsen.

– Det betyder så mycket för mig att vara i final. Jag kan inte ens tro det! Jag behöver smälta det här, jag är typ i chock, säger Tess.

Hedvig kände sig nedstämd efter händelsen.

– Det är ju tråkigt och det hade varit så kul att stå i final med Josefine. Jag är besviken men jag känner ändå att både Tess och Josefine är sjukt värda att stå i finalen, säger Hedvig i programmet.

Men vad händer egentligen under det kritiska ögonblicket när juryn – förutom Billing, inkluderar även Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki – provar deltagarnas rätter? Hålls maten varm innan den presenteras för trion? Eller provar de läckerheterna när de redan blivit kalla?

Svaret är en klassisk tv-metod som tittarna sällan får ta del av.

Nu bekräftar finalist-Tess hur det egentligen går till bakom kulisserna under inspelningarna. Hon förklarar att juryn inte provsmakar och bedömer maten när den redan svalnat.– Vi lagar extra mycket av allting i princip. Vi ”platear” vår tallrik som vi ska gå fram med till juryn, som ni får se i tv liksom. Men sen skär vi också upp en extra bit kyckling och typ lägger en klick sås på sidan av i köket, så de kan gå och smaka av alla komponenter. Det gör de direkt när vi går ut ur köket, så då är ju allting varmt, säger Tess Medina i en intervju med Femina.

Hon understryker att när deltagarna presenterar sina rätter vid juryns bord för avsmakning, är det enbart för att ge intrycket av äkthet.

– Det ni ser på tv är bara rent utseendemässigt, det är för tittarna som ju inte kan smaka maten. Då har juryn redan ätit, säger Tess.

Sponsrat innehåll

Andra läste även