Ungdomar hostar på äldre – hämnas för tillsägelse

Flera händelser i Uppsala har uppmärksammats där ungdomar hostar och blåser vuxna i ansiktet – som hämnd för att de blivit tillsagda.

Smittspridningen av covid-19 i Sverige ökar och alla uppmanas följa de restriktioner som finns. Men några ungdomar i Uppsala har bestämt sig för att bryta mot alla råd som finns, och nu är polisen bekymmrad.

Vid upprepade tillfällen har ungdomar blåst och hostat vuxna i ansiktet, och även filmat vissa påhopp skriver Polisen Uppsala län på Facebook.

Hämnd för tillsägelse

Oftast har det hänt i samband med en tillsägelse från en vuxen person, antingen som privatperson eller av personaler i butiker.

– Det är svårt att veta om det är en trend men vi har information om ett par händelser. Det är viktigt att få stopp. Idag sprids information så snabb och en film på sociala medier når många och spridningseffekten blir stor, skriver kommunpolisen Lisa på Facebook.

Kan ses som ett brott

Polisen uppmanar nu alla föräldrar att prata med sina barn och få dem att inse allvaret i situationen.

Att hosta på någon kan dessutom räknas som ett brott, som ofredande eller spridande av smitta, vilket polisen under rådande omständigheter ser väldigt allvarligt på.

Sponsrat innehåll

Andra läste även