Usko hittades död 1994 — 22 år senare kliver en 63-årig kvinna in på polisstationen och berättar det här

Annons

Det var en dag i november 1994 som de hittade Usko Uutinen död under en balkong i Södertälje. Den yngste sonen Jani Lönnroos var bara 15 år då, men han minns kvällen som beskedet kom.

– Jag hade en kompis hemma. Poliserna tryckte ut oss på balkongen. ”Vad gör de?”, tänkte jag. Sen hör jag hur mamma skriker: ”Neeej!” På något sätt visste jag att det handlade om pappa.

Kompisen skickades hem och sedan fick pojkarna komma in.

– Jag satte mig med polisen. Han sa att de hade hittat min pappa död. Jag minns att jag mådde skit. Jag var hemma från skolan i två veckor efter det, säger Jani Lönnroos till Expressen.

Efter en tid så avskrevs dödsfallet som självmord, trots att han hade sticksår i halsen. Anledningen till detta var främst tack vare rättsläkarens utlåtande.

– Men det visste vi att det inte var. Jag var så liten då, men min bror såg bilderna och han är ju inte dum. Skadorna var inte självgjorda, om man säger så.

Annons

Enligt vad Expressen erfar har kvinnan sagt i förhör att hon hade rånat mannen på guld tillsammans med en vän. Efteråt blev hon rädd att han skulle gå till polisen och avslöja dem. Därför gick hon tillbaka till mannen och dödade honom. Expressen erfar att hon försökte få det att se ut som ett självmord.

Annons

Skälet till att kvinnan nu erkänner är att hon är sjuklig och tyngd av samvetskval.

Jani Lönnroos känner inte igen namnet på kvinnan som erkänt, och han har inledningsvis svårt att tro de nya uppgifterna.

Se inslaget här ovanför.

Annons
Sponsrat innehåll

Andra läste även