Hade ni koll på det här?

Det är många av oss som har längtat efter snön – men med snön uppstår även kalabalik i trafiken.

Och det finns en hel del misstag som många svenskar gör i trafiken vintertid. Misstagen är både olagliga och ger böter – det kan till och med dra in ditt körkort, skriver SVT Nyheter.

Missar att sopa av taket – Att komma ut en tidig morgon och mötas av en igenfrusen bil är aldrig kul – speciellt inte när man är stressad till jobbet.

Då blir det lätt att man skrapar bort det man själv tycker är viktigast för att kunna se ut under bilfärden och lämnar taket kvar med en hel del snö.

Att ha ett snötäcke på biltaket när du kör är olagligt och det kan ge böter.

– Snön på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger Christer Sandberg som är trafikpolis i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

Om du blir stoppad med ett snötäcke på taket kan du få böter på 1 500 kronor och du kan till och med bli av med körkortet.

Snön på taket kan få farliga konsekvenser för både dig och dina medtrafikanter.

– Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, säger Christer Sandberg till SVT Nyheter Jönköping.

Det är även många som slarvar och inte skrapar hela rutorna rent – viket kan leda till böter och påverka körkortet på grund av vårdslöshet.

Dela gärna det här och varna dina vänner!