Vanliga misstaget många svenskar gör i vinter – kan ge 1 500 kr i böter och indraget körkort

Vi börjar närma oss jul och vintermånaderna och även om vi ser fram emot en vit jul så finns det vissa saker bilister måste ha koll på.

Under vintern är stora delar av vårt land täckt med snö och det är många som svär över att man behöver skrapa bilrutorna på morgonen. Det är inte särskilt roligt när man är trött och på väg till jobbet, men det är bara att ta fram skrapan eller borsten och börja köra.

Däremot är det långt ifrån alla som borstar bort all snö från taket av bilen. Många nöjer sig med att skrapa en liten del av vindrutan, vilket kan stå dig dyrt.

– Snön på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger Christer Sandberg som är trafikpolis i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

Red Sedan in the Middle of Forest
Pexels

Kan ge böter och indraget körkort

Det är olagligt att köra omkring med snö på biltaket eftersom snö och is kan släppa. Den kan både ramla ner på framrutan och skymma din sikt men även påverka andra trafikanter.

Om du har otur kan polisen stoppa dig och ge dig böter på 1500 kronor eller i värsta fall resultera i ett indraget körkort.

– Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, säger Christer Sandberg till SVT Nyheter Jönköping.

Fick betala 40 000 kronor

Vidare så vill Sandberg påpeka att många svenskar fuskar med att skrapa sina rutor rena. Det kan räknas som vårdslöshet i trafiken och ge saftiga böter.

För tre år sedan fick en man i Djursholm hela 40 000 kronor i böter för en dåligt skrapad vindruta, skriver Aftonbladet.

– Det är allvarligt, i synnerhet om man inte rengjort rutan. Det kan ju vara ett litet barn som hoppar ut och du ser inte det på grund av att du varit så lat att du inte skrapat rutan ordentligt, slår Christer Sandberg fast.

Visste du om detta? Dela artikeln och varna dina vänner som kör bil!

Sponsrat innehåll

Andra läste även