Vår lever älskar dessa drycker – drick de dagligen och den kommer att tacka dig

Ta hand om din kropp med de här tipsen!

Levern är det näst största organet och samtidigt ett av de viktigaste organen. På grund av det stora antalet funktioner den utför är den väsentlig för vår allmänna hälsa.

Även om det är svårt att hitta en effektiv metod för att undvika alla leversjukdomar, kan vissa drycker hjälpa till att förbättra tillståndet.

Levern påverkar ämnesomsättningen och matsmältningen, och har en förmåga att rena sig själv, så det är viktigt att välja drycker som inte belastar den ytterligare. Låt oss se vilka drycker levern älskar.

Vatten

Tillräcklig hydrering av kroppen är mycket viktig för att levern ska fungera korrekt. Det är värt att komma ihåg att dricka vatten medan du dricker alkohol eller äter fet mat inte hjälper oss att ta hand om levern.

Om du inte dricker tillräckligt med vatten är det värt att byta detta. Det kommer inte bara att gynna levern, utan även de andra organen.

Kaffe

En av de mest populära dryckerna i världen – många människor kan inte föreställa sig en morgon utan åtminstone en kopp kaffe och energin som kommer från den. Att dricka svart kaffe utan socker hjälper oss att behålla en frisk lever och skydda mot kroniska sjukdomar, inklusive cancer och skrumplever.

En studie från 2014 publicerad i Wiley Online Library tyder på att kaffes skyddande effekt kan bero på hur drycken påverkar matsmältningsenzymer.

Det minskar ansamlingen av fett i kroppen och ökar samtidigt antioxidanter, som neutraliserar skadliga fria radikaler som produceras naturligt i kroppen.

Te

Det är ingen hemlighet att te har en positiv effekt på vår hälsa, men det kan särskilt hjälpa till att hålla levern i gott skick. En studie publicerad i Journal of Nutritional Biochemistry fann att att dricka grönt te i kombination med regelbunden träning förbättrar organhälsan.

Forskare observerade att människor som drack grönt te och utförde övningar bearbetade näringsämnen på ett bättre sätt. Personer med leverproblem bör dock först rådfråga sin läkare om att dricka grönt te, eftersom grönt teextrakt kan orsaka skador på organet.

Saft från indisk krusbär (amla) och rödbetor

Forskare från National Chung Hsing University visade att amlafrukter skyddar levern. Frukten är bland annat rik på antioxidanter och vitamin C. Den kan stödja de reningsprocesser som sker i levern.

En annan dryck som kan hjälpa till att upprätthålla en korrekt leverfunktion är rödbetsjuice. Grönsaken är rik på antioxidanter och näringsämnen. Det ger också kroppen rätt mängd fibrer, kalium och vitamin C och A.

Vatten med fänkål

Fänkål är en av grundväxterna i det indiska köket som läggs till många rätter. Enligt Medical News Today hjälper vatten med fänkål inte bara med viktminskning, utan förbättrar också matsmältningen och stöder regelbundna tarmrörelser.

Den är rik på fibrer och antioxidanter, som hjälper till att spola ut gifter från kroppen. Fänkålsfrön skyddar leverceller och påverkar minskningen av totala kolesterolnivåer, inklusive dåligt kolesterol, triglycerider och lågdensitetslipoproteiner.

Denna effekt beror på saponinerna, som ökar metabolismen av kolesterol och dess omvandling i levern till gallsyror. Saponiner minskar också upptaget av fett, vilket begränsar risken för åderförkalkning och hjärtsjukdomar.

Sponsrat innehåll

Andra läste även