Veterinär varnar: detta vanliga livsmedel kan döda din hund

Det här ska alla hundägare se upp för, enligt veterinären.

En hundexpert har utfärdat en viktig varning angående fem vanliga livsmedel som kan vara dödliga för husdjur.

Många av de livsmedel som ofta rekommenderas som hälsosamma alternativ till fetare mellanmål visar sig vara farliga för hundar. Risken ökar särskilt under semestertider när ägare ändrar sin kost och vill skämma bort sina fyrbenta vänner lite extra, skriver Mirror.

Försäkringsbolaget Protectivity framhäver att vissa rekommenderade hälsosamma alternativ faktiskt kan vara skadliga för hundar.

”Denna tid på året kan vara riskabel för husdjur eftersom ägare hanterar festrester och gör förändringar i sin kost, särskilt om de har beslutat att äta hälsosammare under det nya året,” säger de.

”Det bästa sättet att förhindra olyckor är att utbilda sig själv om vilka saker som är giftiga och se till att hålla dem borta från husdjuren.”

Enligt experter inkluderar några av de farliga ingredienserna det här:

Vindruvor och russin: Trots att de ofta ses som ett hälsosamt alternativ till fetare mellanmål, är det viktigt att komma ihåg att de är giftiga för hundar och även små mängder kan orsaka njursvikt.

Macadamianötter: Även om dessa nötter är populära som ett hälsosamt mellanmål före träning, kan de orsaka svaghet, kräkningar och hypotermi hos hundar.

Lök och vitlök: Dessa vanliga ingredienser i många hemlagade rätter är bland de farligaste för hundar i alla former – pulveriserade, råa, torkade eller tillagade – eftersom de kan förstöra en hunds röda blodkroppar och leda till anemi.

Xylitol (tuggummi): Många som försöker äta hälsosammare väljer tuggummi för att minska suget efter mellanmål. Men om hunden får tag i det och äter det kan det gå illa. Xylitol kan orsaka en snabb ökning av insulinnivåerna hos hundar, vilket kan leda till hypoglykemi.

Mjölkprodukter: Även om de är rika på protein och kalcium för människor, är det många hundar som inte tål laktos och kan uppleva matsmältningsbesvär om de äter mejeriprodukter.

En talesperson för Protectivity påpekar farorna och understryker vikten av att hålla farliga livsmedel utom räckhåll för hundar: ”Det är viktigt att etablera tydliga gränser för din hund så att de förstår vad som förväntas av dem. Dessa gränser gäller inte bara för hundägare utan även för alla som jobbar runt hundar, såsom hundfrisörer och hundrastare.”

”Det kan vara frestande att skämma bort våra fyrbenta vänner med rester från festen, men det kan ha allvarliga konsekvenser. Och även om du kanske funderar på att förbättra dina egna matvanor i år, är det viktigt att komma ihåg att mat som är hälsosam för dig inte alltid är hälsosam för dem.”

Sponsrat innehåll

Andra läste även