Vilken banan väljer du? Svaret berättar något oväntat om vår hälsa

Precis som med många andra saker här i världen har vi alla olika preferenser.

Dock få saker uppmuntrar lika mycket debatt som vilken typ av banan man föredrar. Vissa gillar att äta dem gröna och fasta, precis som när de plockats från trädet.

Andra uppskattar dem bäst när bananen är brun och mjuk. Det finns också de som gillar något mitt emellan.

Men visste du att mognadsgraden hos en banan kan avslöja mycket om dess näringsinnehåll? Här förklarar vi hur olika bananfärger kan påverka det du får i dig.

Foto: Canva

Gröna Bananer

Gröna bananer är ofta svårskalade och fasta, men deras låga GI-värde är fördelaktigt om du vill begränsa ditt sockerintag. Dessutom gynnar gröna bananer immunförsvaret tack vare deras probiotiska egenskaper som främjar tarmhälsan.

Äter du en grön banan håller du dig mätt längre, men dessa bananer har inte lika mycket antioxidanter som de mer mogna varianterna.

Foto: Canva

Gula Bananer

Den gula bananen som ännu inte utvecklat prickar är ofta att föredra smakmässigt. De är lättsmälta och lite söta. En gul banan är rik på antioxidanter som skyddar mot åldrande, hjärtproblem och andra sjukdomar.

Dessutom innehåller en medelstor gul banan cirka 37 mg magnesium, en mineral som är viktig för hjärnans hälsa.

Foto: Canva

Prickiga Bananer

Prickiga bananer är rika på antioxidanter som bidrar till att skydda mot sjukdomar. Ju fler prickar en banan har, desto högre nivåer av TNF (tumörnekrosfaktor), ett ämne som bekämpar cancer och onormala celltillväxter, innehåller den.

En japansk studie från 2008 visade att bananer med mörka fläckar producerar TNF, vilket kan bekämpa onormala celler. Ytterligare forskning behövs dock på detta område.

Foto: Canva

Bruna Bananer

När bananer blir bruna är de extremt söta och passar bäst för användning i bakverk eller smoothies. De har en hög koncentration av antioxidanter och är lättsmälta, vilket gör dem idealiska för personer med magproblem. Ät dem dock innan de blir dåliga! För att förlänga hållbarheten kan du förvara dem i kylskåpet.

Slutsats

Oavsett vilken banan du helst äter finns det fördelar med alla. Från de gröna bananernas låga GI-värde till de bruna bananernas höga antioxidantnivå, kan ditt val av banan avslöja mycket om dina kostpreferenser och hälsobehov. Genom att förstå vad varje mognadsgrad innebär, kan du göra mer informerade och hälsosamma val.

Sponsrat innehåll

Andra läste även