Har du ingen torktumlare nära dig men behöver ändå torka tvätten snabbt? Då har vi lösningen för dig!

Alla har inte en torktumlare tillgänglig för att snabbt torka kläderna som kommer ut ur tvättmaskinen, eller ibland är det så få att det inte lönar sig att sätta igång den.

Så vad kan man då göra när det är kallare eller om man inte har tillräckligt med tid för att låta tvätten torka ordentligt?

Man kan ta hjälp av några enkla knep för att avsevärt minska torktiden, för att få ut det mesta även de gånger då du inte kan vänta flera timmar innan du stryker eller viker undan plaggen. Läs vidare om du vill veta mer.

1. Börja med tvätten, omm plaggen inte är särskilt känsliga och du inte riskerar att skada dem, öka centrifugeringshastigheten. Ju starkare centrifugering, desto mer överflödigt vatten kommer att försvinna från tyget.

2. Handdukstricket: det är ett mycket effektivt trick, särskilt med plagg som är mer blöta när det kommer ut ur tvättmaskinen för att de kanske är mer känsliga.

Lägg ut en ren handduk (eller till och med två) på en plan yta. Lägg på det utvalda plagget, sträck ut det väl för att skapa så få veck som möjligt och börja sedan rulla handduken tillsammans med plagget från ena sidan, så att den kan suga åt sig så mycket fukt som möjligt. Du kan också prova att lägga en extra handduk över plagget innan du rullar. Eller upprepa stegen en andra gång med en annan torr handduk.

3. En variant av den här metoden är även att man lägger plagget på en handduk över strykbrädan och sedan täcker det med en annan (så tunn som möjligt) och stryker på det, så att handduken suger upp fukten och värmen av strykjärnet torkar plagget utan att röra det direkt, för att undvika att skada det.

4. Placera klädstrecket på den ljusaste och minst fuktiga platsen i huset. Även att flytta det lite närmare en naturlig ljuskälla kan verkligen hjälpa mycket.

5. Om du har möjlighet, välj ett klädstreck som har stängerna så långt ifrån varandra som möjligt, för att gynna luftpassage mellan de olika plaggen som hänger. I vilket fall som helst, sprid ut kläderna så att de är så raka som möjligt och utan att lägga dem på varandra vilket också kommer att göra att de torkar snabbare.

6. Om du verkligen har bråttom kan du också ta hjälp av en fläkt en stund riktad direkt mot kläderna. Även bara en halvtimmes luftflöde kan hjälpa till mycket utan att påverka elräkningen alltför mycket.

Alla dessa tips kan vara bra att lägga på minnet och använda när tiden är knapp!