Det gamla förfallna kråkslottet på Storholmen – Villa Kassman – har fått en ny ägare. Tobias Appelö, som är den nya ägaren till storvillan, vill återge huset dess forna glans igen. Det finns bara ett jätteproblem, som ingen vet riktigt hur man ska kunna lösa ännu.

Villa Kassman byggdes av bankdirektören Gunnar Kassman. Han köpte ön Storholmen år 1917 och började då att bygga om den befintliga byggnaden till den exklusiva, slottsliknande Villa Kassman. Stilen var klassisk, men det fanns också för sin tid moderna bekvämligheter, som elverk och iskällare.

Villan, som är ritad av arkitekterna Josef Östlin och Albin Stark, hade 24 rum. Det fanns även en teater och danssalong i det stora huset. Inredningen bestod av lyx och god smak med antika möbler, dyra mattor och fin exklusiv konst. I trädgården fanns även springbrunn, terrasser och en rik blomsterprakt.

Men under flera år har Villa Kassman stått och förfallit. Den tidigare ägaren, en man i 80-årsåldern, har aldrig riktigt velat satsa på den gamla bankirvillan och resultatet har blivit att huset har gått ner sig väldigt. Mannen hade länge varit på jakt efter en köpare när fastighetsutvecklaren från Eskilstund, Tobias Appelö, 39, plötsligt dök upp som potentiell köpare.

Villa Kassman på Storholmen.

500 kvadratmeter för 22 miljoner

Tobias var intresserad av att äga och renovera upp Villa Kassman till sin forna glans och tidigt i våras köpte han den över 500 kvadratmeter stora villan för 22 miljoner kronor.
– Vi ville börja renovera nu i sommar och kanske bo i en del av huset, säger han.

Men de planerna gick inte alls som planerat. Den 11 mars blev Tobias lagfaren ägare och bara två veckor efter åkte han till Storholmen tillsammans med en larmfirma för att installera ett larm. Man väl på plats fick de ett väldigt oväntat bemötande: en man fanns redan i huset och vägrade att släppa in dem.
– Vi fick en smärre chock och stod där som frågetecken, säger Tobias Appelö.

Det visade sig att en före detta kompanjon till den tidigare ägaren, Nils Andersson, hade skrivit sig på adressen och bosatt sig i det enorma huset. Ex-kompanjonen ägde tidigare huset tillsammans med Nils Andersson men sålde sin andel till Andersson under 2005. Sedan dess har mannen skött det praktiska ändamålen kring Villa Kassman.
– Jag vet att han har vistats där till och från men det finns inget hyreskontrakt, säger Tobias Appelö.

Kan bli en långdragen process

Trots att Tobias är lagfaren ägare är situationen svårlöst – och väldigt unik. Ingen myndighet kan dessutom ge honom någon snabb hjälp. Den i dag boende ex-kompanjonen till Nils är polisanmäld för hemfridsbrott, men eftersom han är skriven i huset har polisen inte kunnat göra något.

Då ansökte Tobias istället om en så kallad särskild handräckning med avhysning hos Kronofogden. Kronofogden kan dock inte göra något förrän ex-kompanjonen har blivit delgiven.

Tobias Appelö med sitt hus, Villa Kassman, som han köpte för 22 miljoner kronor.

– Målet är inte avgjort. Det är ansökan om ett tillfälligt, interimistiskt beslut vi har avslagit, säger Victoria Fjällborg, handläggare på Kronofogdemyndigheten.

Som ett första steg har Kronofogdemyndigheten skickat ett delgivningskvitto till ex-kompanjonen. Om han inte svarar på det ska han delges personligen genom att myndigheten skickar ut en stämningsman. Efter delgivandet har han sedan tio dagar på sig att bemöta anklagelserna och komma med bevis, exempelvis ett giltigt hyreskontrakt. Först efter alla dessa processer kan Kronofogden fatta beslut som kan överklagas vidare.

”Går för långsamt”

Tobias Appelö tycker att processen går på tok för långsamt.
– Skandal. Det är alltså helt okej att ta sig in i någons fastighet och skriva sig där. Ett helt felaktigt beslut av Kronofogden, säger han.

Till råga på allt går det heller inte att få bort den olovliga mantalsskrivningen via Skatteverket, som sköter folkbokföringen.
– Det krävs ett domslut för att Skatteverket ska agera, berättar Tobias Appelö vidare.

Om ärendet går vidare till domstol finns det också en stor risk över att det kan bli en långdragen process.
– Lagen är inte utformad för sådana här fall. Ingen kan tänka sig att någon gör så här, säger Tobias Appelö.

Hur hade du reagerat om du köpte en villa som någon olovligt bodde i och vägrade flytta? Är det dags för nya lagförslag? Lämna din åsikt i kommentarsfältet!