10 helt vanliga myter om alkohol – här är sanningen, enligt forskare

Annons

Hade ni koll på det här?

Genom årens gång har du säkerligen fått höra en hel uppsjö av myter kring alkohol – speciellt från dina föräldrar.

Här är tio av de kanske mest populära myterna, och vi på Nuntium är inte sena med att spräcka ballongen kring dem!

Alla tio punkter finner du nedanför! Hur många kände du till?

1. Bären i en drink samlar på sig all alkohol.

Falskt.

Hur många gånger i sina yngre dagar har man inte käkat upp bäret i en drink i hopp om att det har dragit åt sig det mesta utav alkoholen egentligen? Dessvärre har du ätit de där svinäckliga bären helt i onödan, för man blir nämligen inte fullare av att äta dem. Frukt och bär består till så stor del av vatten, att de inte suger upp alkohol som ersättning till vattnet.

Dock kan en liten mängd utav alkohol samla sig utanpå frukten, så på sätt och vis kan du hålla dig någorlunda halvfull genom att bara äta alkoholhaltiga bär.

Annons

2. Du blir fullare om du blandar alkohol med energidryck.

Falskt.

Red Bull växte sig enormt stora tack vare att de introducerades i barer och på klubbar runt om i världen, speciellt i Ryssland. Dessvärre blir du inte fullare bara för att en drink innehåller energidryck. Men ämnena som finns i energidrycken kan göra att du får ett rus, vilket leder till att du kan KÄNNA dig fullare än vad du är, vilket i sin tur också ofta leder till att du dricker mer än vad du hade tänkt.

3. Mörk alkohol ger värre huvudvärk än ljus alkohol.

Sant.

Annons

Whisky, rött vin och andra mörkare drycker innehåller fler ämnen än bara alkohol och vatten. På grund av dessa ämnen kan du baksmälla bli värre om du dricker mörka drycker istället för ljusa drycker.

4. Gamla viner är alltid bättre.

Typ sant.

Ett riktigt, riktigt gammalt vin är i regel det finaste du kan köpa dig. Men majoriteten av allt vin som du köper är gjorda för att drickas inom loppet av ett år, vilket innebär att de inte blir bättre med tiden – snarare tvärtom.

5. Alkohol dödar hjärnceller.

Falskt.

Annons

Den här myten har du nog fått höra flera gånger om, och säkerligen trott på, för det har de flesta gjort. Det är klart att alkohol är dåligt för kroppen och leder till att du bland annat får sämre koordination och uppfattning om verkligheten, eftersom alkoholen på sätt och vis ”bedövar” hjärnan. Ett långvarigt och regelbundet alkoholintag kan faktiskt skada din hjärna, men det finns inga studier som stödjer att det tar död på dina hjärnceller.

6. Ljus öl är nyttigare än mörk öl.

Typ sant.

Detta eviga krig om ljus och mörk öl kommer antagligen aldrig att ta slut, och den ena parten hävdar det ena, medan andra parten hävdar det andra. Sanningen här är att ljus öl ofta innehåller färre kalorier och har en lägre alkoholhalt än mörk öl, vilket på sätt och vis gör den ljusa ölen nyttigare.

Ofta dricker dock folk mer av ljus öl jämfört med mörk öl på grund av den lägre alkoholhalten, vilket i sin tur leder till att de bägge mer eller mindre blir lika onyttiga.

7. Män tål alkohol mycket bättre än kvinnor.

Typ sant också.

I regel innehåller en kvinnokropp proportionellt sett mindre vatten och mer fett. Eftersom alkohol är vattenlösligt finns det alltså en mindre mängd med vätska att spä ut alkoholen i.

8. Du blir fullare om du dricker på tom mage.

Sant.

Eller, fullare kan diskuteras, men det går i alla fall avsevärt snabbare. Cirka en femtedel av alkoholen tas upp via magsäckens slemhinnor, så om det finns mat i magen får inte alkoholen direktkontakt med slemhinnorna, vilket leder till att alkoholen tas upp långsammare.

9. Du blir tjock av alkohol.

Sant.

Direkt efter fett är det alkohol som innehåller flest kalorier. En stor öl innehåller ungefär lika mycket kalorier som ett wienerbröd, det vill säga cirka 190 kcal.

10. Alkohol ökar sexualdriften.

Delvis sant.

Du vet säkert att alkohol minskar dina hämningar, vilket på så sätt ökar din sexualdrift. När det gäller just vin kan antioxidanterna ge ett ökat blodflöde till dina könsdelar, vilket bidrar till en varm och skön känsla (det vet vi ju alla!). Men alkoholen minskar samtidigt mängden testosteron hos män, vilket leder till en minskat sexualrift.

Sponsrat innehåll

Andra läste även