100 000 doser coronavaccin till Sverige nästa vecka

Nästa vecka får Sverigge 100 000 doser av coronavaccin. Men då måste Modernas vaccin godkännas, vilket EU förväntas göra på onsdag.

Förhoppningarna fanns om att Europeiska lälemedelsmyndiggheten, EMA, skulle godkänna läkemedelsföretaget Modernas vaccin under måndagen. Men på eftermiddagen kom beskedet om att ett godkännande dröjer.

– Det är ingen debatt mellan experter och medlemsländer. Det handlar mest om formalia, med frågor till företaget om tillverkning och tillstånd. Planen är ett godkännande på onsdag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Efter EMA:s godkännande ska även EU-kommissionen ge godkännande för vaccinet, vilket brukar gå snabbt. Sist tog det enbart två timmar, enligt Bergström.

I söndags och måndags gick 80 000 doser av Pfizer-vaccinet ut i Sveriges regioner. Nu väntar man på ytterligare 100 000 doser under nästa vecka och 11 000 av dem från Moderna under förutsättningarna att de godkänns.

Vaccineringen i Sverige går enligt planerna, enligt Bergström.

– Vi verkar ha kommit i gång hyfsat snabbt, att använda de doser vi har fått. Det har varit lite olika hur väl förberedda man har varit på att dra i gång i olika länder. Där ligger vi inte på något sätt efter, säger han till TT.

Modernas vaccin har tidigare godkänts i USA och Kanada, och på tisdagsmorgonen godkänner även Israel vaccinet, skriver SVT.

Sponsrat innehåll

Andra läste även