Anders Tegnells varning – då kan tredje coronavågen slå till mot Sverige: ”Viktig period framför oss”

I andra länder ser vi en tredje coronavåg komma. Nu varnar Anders Tegnell för att något liknande kan slå till mot Sverige snart.

Under tisdagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell om en försiktig nedgång i smittspridning i Sverige.

Många var oroliga att smittspridningen skulle öka ännu mer efter julhelgerna då personer historiskt sett rör på sig mer. Det verkar inte vara fallet just nu, även om Tegnell var tydlig med att man inte kan dra för stora slutsatser.

–  Det verkar inte ha svängt upp än efter helgen och efter julhelgerna verkar det inte heller ha inneburit någon stor ökad spridning. Vi håller tummarna för att vi kan fortsätta åt det hållet, sade statsepidemiologen under tisdagens pressträff.

Oro för ny våg

Många är dock fortsatt oroliga inför framtiden, och i en intervju med Aftonbladet varnar Anders Tegnell för att en ny peak kan komma.

Under tisdagens presskonferens visade Folkhälsomyndigheten upp grafer som demonstrerar hur säsongsinfluensan brukar bete sig varje år. Detta är av intresse då säsongsinfluensan sprids på ett liknande sätt som coronaviruset.

Trenden för influensan var tydlig, sjukdomsfallen brukar historiskt sett vara stabila under julhelgen för att sedan få ny fart i januari och nå sina toppar i februari eller mars.

Risk för liknande mönster

Ett liknande mönster är inte helt omöjligt även för covid-19, menar Tegnell.

Fler åtgärder har tagits för att minska smittspridningen av coronaviruset, men om man ska tro graferna så krävs det ett fortsatt personligt ansvar för att minska spridningen.

– Covid-19 har ju följt influensamönstret spridningsmässigt på många sätt, därför tycker vi det är relevant att visa detta. För att just visa att det här verkligen är en period då vi måste hjälpas åt att hålla emot, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Viktig period framför oss

Farhågan är att en ny peak i smittspridningen kan innebära en tredje våg av viruset i Sverige.

Liknande ökningar har börjat i andra europeiska länder, som Storbritannien, och kan även ske i Sverige.

– Det finns absolut en potential för det. Vi har fortfarande en stor smittspridning i botten, vi är under en säsong då det här viruset uppenbarligen sprids väldigt lätt. Vi har en väldigt viktig period framför oss nu, att hålla emot, säger Tegnell.

Sponsrat innehåll

Andra läste även