Därför bör du ALDRIG duscha med tvål – 5 positiva hälsoeffekter av att skippa tvålen

Experterna är eniga – vi behöver inte tvål för att bli rena. Faktum är att det kan vara skadligt för din hud.

De flesta av oss använder tvål när vi duschar, både för att det luktar gott men även för att bli ”ren”. Men blir vi verkligen renare av tvål? Inte om du frågar vissa experter.

Hudläkaren Sandy Skrotnicki har skrivit boken ”Beyond Soap” och hävdar att vårt överdrivna tvättande gör att hudproblemen bara ökar. Enligt henne är det helt onödigt att tvätta kroppen med tvål – förutom på händerna, skriver MåBra.

Låter det helt galet att skippa tvålen? Vi förstår dig, men här är 5 positiva hälsoeffekter av att skippa tvålen som kanske övertygar dig.

1. Din hud känns mer hälsosamt

Genom att bara tvätta sig med vatten balanseras det beskyddande lagret på huden. Även om tvål effektivt tar bort smuts från kroppen, så tar den även bort naturliga oljor som bildas på huden. Vissa tvålar påverkar också pH-värdet i huden och ger irritation.

Pexels

2. Du slipper kroppslukt

Det låter lite motsägelsefullt, men även om tvål gör dig väldoftande på kort sikt så gör det även din hud mer mottaglig för olika bakterier. Tvålens ingredienser kan förstöra balansen mellan hudoljor och bakterier som lever på vår hud.

3. Det håller dina ”privata delar” fräscha

Att tvätta sig med tvål kan torka ut våra intima områden på kroppen och leda till hälsoproblem. Du gör bäst i att göra rent med varmt vatten istället.

Pexels

4. Du kan få mindre rynkor

Många av ingredienserna i tvål är menade att göra din hy ren och fräsch, men ibland gör de mer skada än nytta. Undvik en torr hy genom att skippa tvålen nästa gång – det kan även ge färre rynkor.

5. Det kan försämra din upptagning av vitamin D

Vår hud omvandlar solens energi till vitamin D. Men vissa tvålar kan påverka hudens balans och skölja bort en del av vitamin D. Därför rekommenderar vissa experter att man ska duscha mer sällan.

Källor: Brightside, MåBra

Kommer du skippa tvålen i fortsättningen? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarerna!

Sponsrat innehåll

Andra läste även