Därför kan det göra ont när du har samlag – 5 anledningar

Att ha samlag är menat att det ska vara något härligt och positivt, men för en del kan det vara synonym med smärta och obehag.

Du verkligen bara vill ha samlag med din partner men när ni väl fullbordar gör det bara ont. Känner du igen dig? Här nedan har vi listat fem anledningar till varför du kan få ont vid sex.

  1. Du hinner inte bli tillräckligt våt

Ibland kanske det blir pang på när man vill ligga. En snabbis i all ära men förspel är a och o. Att ligga utan att vara tillräckligt kåt och våt, kan göra väldigt ont.

2. Ni använder inte glidmedel

Har ni lite bråttom att få till det? Använd lite glidmedel, eller kokosolja – det kan göra underverk för sexlivet.

3. Det blir en ond cirkel

Har du fått ont vid sex tidigare kan det sätta sig i huvudet och du blir påmind hur ont det gjorde sist när det är dags igen. Om du förknippar sex med smärta kan det leda till att du spänner dig och på så vis får du ont igen.

4. Du saknar sexlust

Övertalar du dig själv om att du är peppad fast du egentligen inte är det? Du kanske tycker att du ”borde vilja”, men ibland finns inte lusten där riktigt. Vilket är helt okej, ha inte samlag om du inte känner för det.

5. Du kan ha besvär eller en infektion

Får du ont när du för in någonting underlivet kan du ha vaginism, även kallat för slidkramp. Vårdguiden skriver att det kan orsakas av tidigare händelser när det har gjort ont vid samlag eller om du har blivit rädd.

En annan orsak kan vara att du har vestibulit vilket är att du får ont i slidöppningen när du har samlag. Samlag kan också göra ont om du har drabbats av en infektion i underlivet.

Sponsrat innehåll

Andra läste även