Det är olagligt att lämna katten ensam – det här kan du bli straffad för

Annons

Katter har också sitt sociala kontaktbehov. Av den anledningen ska en katt ha tillsyn minst två gånger varje dag. De kattägare som inte följer föreskriften begår ett brott och kan straffas för det.

Enligt Statistiska centralbyrån så finns det över en miljon katter i Sverige. Av den anledningen så finns det också en rad djurskyddsregler för vad du som djurägare har för krav på dig. År 2008 kom en föreskrift som handlar om tillsyn: Katten måste ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Ifall man bryter mot tillsynsplikten så är det straffbart enligt djurskyddslagen. Ifall det blir ett ärende av det hos länsstyrelsen så kan det i sin tur leda till en polisanmälan.

Bara för katten inte behöver gå ut likt en hund så betyder det inte att man kan lämna katten ensam hemma och att man inte behöver vara hemma lika ofta. Det är någonting som många inte verkar tänka på.

Bara för man kan ställa fram mat och vatten så betyder det inte att man kan lämna katten ensam hemma i tre dygn. Se därför till att planera så att någon håller katten sällskap under semesterresor och liknande.

Annons

Reglerna om tillsyn två gånger per dag gäller även för hundar. Enligt Jordbruksverket rekommendationer så ska hundar helst ses till var sjätte timme.

Nya regler sedan 2008

Den 1 maj 2008 började flera nya regler gälla för kattägare, här är några av dem:

Annons

• Du eller någon annan ska se till dina djur minst två gånger per dag. Unga, sjuka eller skadade djur ska ses till oftare.

• Katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

• Katter får inte hållas bundna vare sig utomhus eller inomhus. Det är dock tillåtet att ta katter på promenad i koppel.

Annons

• Katter som hålls i rastgårdar, boxar eller andra förvaringsutrymmen ska ha tillgång till miljöberikning (till exempel upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och gömställen).

• Katter får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling och i samband med transport).

Källa: Jordbruksverket

Sponsrat innehåll

Andra läste även