Försvarsministern gjorde tre privatresor under pandemin – trots avrådan

Trots myndigheters avrådan gjorde försvarsminister Peter Hultqvist tre privata resor under hösten och vintern 2020, rapporterar Expressen.

Folkhälsomyndigheten och regeringen avrådde alla från att resa under jul och nyår.

Men försvarsminister Peter Hultqvist genomförde ändå en utlandsresa till Finland den 28 december.

– Läget är fortfarande allvarligt, smittspridningen är fortfarande omfattande i hela landet, intensivvården är högt belastad och rekordmånga vårdas på sjukhus för Covid-19, sa Hallengren i samband med att regeringen fortsatte betona vikten av att avstå resor. 

Tog kryssningsbåt

Peter Hultqvist ska ha lämnat Stockholm via färjan Amorella, för att åka till Åbo, Finland.

Enligt Expressens uppgifter avslutades nyårsresan den 5 januari, då försvarsministern hade en resa med Viking Lines fartyg Viking Grace inbokad.

Denna resa ska dock ha avbokats och sex dagar senare hade Peter Hultqvist ett möte med den finska försvarsministern Antti Kaikkonen, utanför Helsingfors.

”Följt alla regelverk”

När Peter Hultqvist får frågan från Expressen varför han avbokade sin hemresa är han tydlig:

– Du, det här med försvarsministermötet, det var bokat före jul. Och jag har följt alla de regelverk som gäller i sammanhanget, både vad gäller privat och mötet med den finske försvarsministern.

Han får sedan följdfrågan, om varför han bokat en Viking Line biljett om han ändå kände till mötet i Helsingfors. Då svarar försvarsministern:

– Det är så här att jag inte går in på några detaljer när det gäller biljetter eller andra delar i det här. Jag hade en privat del och jag hade en offentlig del i det här sammanhanget och jag har följt de restriktioner och regelverk som gäller. 

Besökt Gotland och Finland

Försvarsministern fortsätter att poängtera hur han har följt alla restriktioner som finns under pandemin.

– Jag har följt de regelverk och de restriktioner som gäller i olika sammanhang, säger Peter Hultqvist till Expressen.

Tidningen rapporterar även att Peter Hultqvist ska ha besökt Gotland i månadsskiftet oktober-november samt genomfört ytterligare en resa till Finland under oktober.

Sponsrat innehåll

Andra läste även