Har du ett kräsen barn? då bör du läsa detta

Nu har experterna ny information till alla föräldrar där ute.

Kampen för att få ett kräsen barn att prova ny mat är något de flesta föräldrar har stött på i större eller mindre utsträckning. 

En studie av forskare vid universitetet i Maastricht, som rapporteras av Daily Mail, slår nu fast att slagsmålen vid middagsbordet kanske inte är den största anledningen till att föräldrar måste oroa sig för sitt barns motvilja mot ny mat.

Barn som var kräsna när de var fyra till fem år gamla åt mindre frukt, grönsaker, mejeriprodukter och fisk som 18-åringar än sina mindre kräsna kamrater.

Att äta mindre hälsosam mat som frukt och grönsaker, samt magra proteiner som fisk, kan öka risken för fetma och en rad andra hälsoproblem.

Kräsna barn blev kräsna vuxna

Forskarna hittade dock inget samband mellan att ge barnet lite läsk eller snacks när de är små och ett högt body mass index senare i livet.

Och även om forskarna fann att de mer kräsna barnen åt mindre frukt och grönsaker än de som inte var lika kräsna som barn, var det inte så att de kräsna barnen hade ett högre intag av läsk eller snacks som vuxna.

De kräsna barnen var inte signifikant mer benägna att vara underviktiga eller överviktiga. Experterna tror att det beror på att det är mer sannolikt att barn som är kräsna växer upp till att bli kräsna även som vuxna – och därmed ökar sannolikheten för matintag av låg kvalitet.

Även om forskarna anser att detta är ett område som bör studeras närmare för att få mer tillförlitlig kunskap, menar de ändå att de har anledning att säga att fynden visade att man försöker ge barn matvanor där de äter nya och annorlunda. mat är viktigt.

– Att vara petig i barndomen är förknippad med ett lägre intag av olika hälsosamma livsmedel bland unga vuxna, säger studien där författarna rekommenderar vuxna att vara medvetna om barn är kräsna.

Sponsrat innehåll

Andra läste även