Skippa färdigköpt pepparkaksdeg i år och sväng ihop din egen istället! Här är receptet som är både snabbt och gott!
Julen närmar sig och då är pepparkakor ett måste, så varför inte göra som förr i tiden och fixa pepparkaksdegen själv?
Färdigköpt deg i all ära, men vi kan nog alla vara ense om att hemmagjorda pepparkakor smakar bäst!
Med det här goda receptet fixar du en hemgjord pepparkaksdeg på bara tio minuter.
Recept pepparkaksdeg
Det här behöver du:
Pepparkaksdeg:
- 15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen
- 4 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vatten
- 250 g smör
- 2 msk kanel
- 1 msk mald kardemumma
- 1 msk bikarbonat
- 1 msk mald ingefära
- 1 msk malda kryddnejlikor
Kristyr:
- 4 dl florsocker
- 1 st äggvita
- 2 krm ättika, eller pressad citron
- karamellfärg
Så här gör du:
1. Pepparkaksdeg: Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Lyft sedan bort kastrullen från värmen.
2. Tärna smöret och lägg i en bunke tillsammans med kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills allting smält ihop. Låt svalna till rumstemperatur.
3. Blanda bikarbonat med mjöl och rör ner i smeten. Först kommer den vara lös för att sedan svälla. Arbeta ihop degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila i kylskåpet i minst 1 dygn.
4. Baka pepparkakor: Sätt på ugnen på 200 grader. Mjöla bakbordet och kaveln lätt och kavla ut lite deg i taget. Tryck sedan ut pepparkakor med dina favoritformar. Lägg figurerna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Låt kakorna gräddas i 4-6 minuter. Se till så att de inte bränns vid.
6. Kristyr: Vispa ihop kristyren med elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärger. Blanda väl, fördela i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.
Källa: Land.se
Så enkelt är det! Lycka till med julbaket och glöm inte att dela receptet och tipsa era vänner!