Är du också skyldig till det här misstaget?
Om ditt kylskåp är helt fullt av olika såser och dressingar, så har du säkert funderat på om det verkligen är nödvändigt att förvara dem alla kalla.
Om du har sett Cardi B:s tweet ”Människor som lägger sin ketchup i kylen är inte att lita på”, kanske du har funderat på om du verkligen behöver kall ketchup.
Generellt gäller att såser och dressingar som innehåller mejeriprodukter, grönsaker eller frukt ska förvaras i kylen. De som innehåller vinäger, socker, salt och alkohol behövs inte.
Today.com pratade med nutritionisten Lauren Feingold och hon säger:
”De vanligaste sakerna som ketchup, senap och varm sås behöver oftast bara förvaras i skåpet, så du behöver inte känna behov av att lägga dem i kylen.”
Dessa saker måste kylas
Vissa ingredienser kräver alltid kylning, en av de mest logiska är mejeriprodukter som grädde eller yoghurtbaserade dressingar, de måste alltid finnas i kylskåpet. Majonnäs är gjord av ägg och måste även kylas.
”Allt med grönsaker eller citrus måste finnas i kylen”, säger Feingold
Nötoljor som mandel- eller sesamolja måste också förvaras i kylen för att förhindra att de härsnar.
Flera saker håller både i och utanför kylen
Det är allmänt känt att en hög sockerhalt ger öppna burkar med sylt och gelé möjlighet att förvaras utanför kylen, men det är också ett misstag, vill du att din sylt håller så länge som möjligt är det bäst att lägga den i kylskåpet.
I allmänhet beror det på hur snabbt du kan använda din dressing eller sås.
”Frågan du måste ställa dig är: ’hur ofta använder jag ketchup?’ Om du älskar ketchup till frukostägg och bacon och samtidigt äter en hamburgare med pommes varje dag kan du enkelt lämna ketchupen på bordet. Människor som använder sin ketchup mindre bör kyla den för att förlänga dess hållbarhet.”
Ketchup håller sig bra en månad utanför kylen medan senap kan hålla sig två månader. Worcestershiresås är en annan sås som kan hållas utanför kylen. men där det definitivt är en fördel att förvara den kyld.
Det verkar som att experterna är lite oense om huruvida saltgurka ska stå ute eller i kylen, så följ magen här.
Dessa saker lämnas bäst i skafferiet
De vanligaste såserna som är godast utanför kylen är sojasås, ostronsås, fisksås, honung och varm sås.
Feingold säger att vinäger och olivolja ska förvaras mörkt och svalt, men inte nödvändigtvis i kylen. kokosolja ska helst förvaras utanför kylen då den stelnar vid låga temperaturer.
Jordnötssmör håller sig också ganska bra på hyllan, och behöver inte kylas.
Dela gärna det här och tipsa dina vänner!