Monica är drabbad av en sällsynt sjukdom: hon spenderar över 30 000 kr på mat till sig själv per månad

56-åringen har blivit drabbad av en väldigt sällsynt sjukdom.

– Det förstör min ekonomi när jag fråntas möjligheten att ha råd med annat än att äta, säger Monica Wickstrøm, 56, till Dagbladet.

Wickstrøm har tarmsjukdomen Crohns sjukdom, och har därför genomgått flera operationer.

Det har lett till att kvinnan från Tønsberg fått den sällsynta tarmsjukdomen korttarm, som i sin tur gör att hon måste äta enorma mängder mat för att ta upp näringen.

– Jag vägde 40 kilo när jag lämnade sjukhuset. När jag tittade mig i spegeln var mina knän större än mina lår. Då blev jag rädd för döden, säger Wickstrøm. 

Monicas läkare, Snorri Olafsson, har rekommenderat henne att få en diet som hon i dagsläget måste lägga omkring 30 000 kronor på i månaden, skriver NRK.

Enligt Konsumentforskningsinstitutet SIFO:s referensbudgetkalkylator kan en kvinna som bor ensam mellan 51 och 60 år räkna med att spendera lite över 3000 kr per månad på mat och dryck.

Därför äter och dricker Wickstrøm nästan tio gånger så mycket som en kvinna i 50-årsåldern behöver.

– Jag får bara äta rena råvaror, så det blir mycket rent kött, fisk och grönsaker, säger 56-åringen till Dagbladet.

– Det här är min medicin, och jag känner redan att jag mår mycket bättre, både fysiskt och psykiskt, efter att ha gått på den här dieten. Därför anser jag att jag ska få det täckt på blått recept eller genom grundförmåner, säger hon.

Hon berättar vidare att de höga matpriserna gör att hon snart inte har råd att lägga pengar på annat än mat.

Sponsrat innehåll

Andra läste även