Kommunens beslut: här förbjuds munskydd på skolan: ”Ledsen och arg”

En lärare på en skola i Halmstad fick en tillrättavisning efter att hen använda munskydd i arbetet och förbjöds sedan att använda liknande smittskyddsutrustning.

Sedan coronapandemin startade har frågan om munskydd diskuterats flitigt. I vissa länder har det varit krav sedan länge, men i Sverige är ämnet fortfarande hett omdiskuterat.

På en skola i Halmstad har de dock sin åsikt klar, efter att en lärare använt munskydd på arbetstid och fått en tillrättavisning. För Sveriges Radio berättar läraren, som vill vara anonym, att hen förbjöds använda skyddet trots att hen är i en riskgrupp.

– Jag blev besviken, ledsen och arg. Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag går i korridorerna där jag inte kan hålla avståndet som hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar. Jag känner mig säkrare med munskyddet där det finns mycket folk. Jag tillhör riskgruppen och mina uppgifter går inte att göra på distans, säger läraren i en intervju med Sveriges Radio.

”Tillåter inte munskydd”

Det är dock inte bara skolan som har starka åsikt om skyddsutrustning. Enligt kommunen är det förbjudet med munskydd, menar Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

– Vi tillåter inte munskydd. Det gäller såväl grundskola som gymnasieskola. Vi anser ju inte att man ska använda munskydd eftersom att det enligt Folkhälsomyndigheten inte finns vetenskapliga belägg utifrån att vi i vår verksamhet skulle gynnas av att använda munskydd, säger hon till Sveriges Radio.

Gick ut med rekommendation

Trots detta var det bara några veckor sedan Folkhälsomyndigheten gick ut med en rekommendation att använda munskydd i vissa specifika tider i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten har tidigare varit svalt inställda till just munskydd men menar att det finns vissa situationer där skyddet kan ha ett värde. Det handlar bland annat om utomhusmiljöer där man vistas under en längre tid och där närkontakt är svår att undvika.

”Hur ska vi ta ansvaret?

Broholm Lindberg är dock av åsikten att det finns stora risker med munskydd, om de inte kan hanteras på rätt.

– Hur ska vi veta vem som använder dem på korrekt sätt? Hur ska vi kunna ta det ansvaret? avslutar hon i intervjun med Sveriges Radio.

Vad tycker ni om skolans agerande? Kommentera gärna era åsikter!

Sponsrat innehåll

Andra läste även