Fler och fler äter mer växtbaserad kost, men nu varnar forskare varför barn inte bör äta veganmat.

Vad vi bör ge våra barn för mat är en fråga som ständigt är uppe för debatt. Precis som i samhället i övrigt så går det trender i matlagning, och just nu äter fler växtbaserad kost än tidigare.

En ny studie som publiceras i American Journal of Clinical Nutrition visar att det finns en del positiva hälsoeffekter av växtbaserad kost för barn – men även en hel del negativa följder.

I undersökningen deltog 187 friska barn från Polen i åldrarna fem till tio år (63 vegetarianer, 52 veganer och 72 allätare).

Blir kortare än andra barn

Barn som åt vegansk kost löpte mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, visade studien. Samtidigt kunde man se att samma barn även löpte tre gånger så stor risk att ha B12-brist och lägre kroppsfett.

Ett annan intressant resultat av studien var att de barnen som åt veganskt i genomsnitt var tre centimeter kortare än de andra barnen.

Författaren av studien, Dr Magorzata Desmond, säger att veganernas lägre intag av kalcium, D-vitaminer och protein kan vara en av förklaringarna.

– Vi kan se att enbart äta växtbaserad kost inte är någon garanti för god hälsa, vi behöver fortfarande välja hälsosam mat, säger Dr Magorzata Desmond till UCL.

Resultat från studien visar att barnen som äter en mer växtbaserad kost behöver kombinera måltiderna med kosttillskott som till exempel vitamin B12 och D-vitamin.

Syftet med forskningen var att få en förståelse för hälsoeffekterna av vegansk eller vegetarisk kost för barn, och vända nackdelarna till fördelar.

– Vi vet att personer som väljer växtbaserad kost ökar på grund av flera orsaker, bland annat för att främja djurens välbefinnande och minska påverkan på klimatet. En global övergång till växtbaserad kost anses nu som avgörande för att förhindra klimatförstöring, och vi står bakom detta beslut, säger forskaren Jonathan Wells, huvudansvarig för forskningen.