Ny studie: Pzifers corna-vaccin är kraftfullare än man tidigare trott – ger skydd efter tio dagar

Viruset har nu härjat runt i världen i snart ett år. Många människor har förlorat sina nära och kära. Företag har tvingats gå i konkurs och på alla är på ett eller annat sätt påverkade av denna pandemi.

Sverige har avtal med tre olika läkemedelsföretag med fem olika vaccintillverkare. Det som är mest lovande är Pfizers och BioNTech, där EU-parlamentet bara är några dagar ifrån att godkänna vaccinet och påbörja massproducering.

Nya studier visar att det ger skydd mot coronaviruset redan tio dagar efter man fått första dosen, rapporterar NY Times som hänvisar till FDA, som är USA:s motsvarighet till Sveriges Läkemedelsverket.

Det här är bara ett av flera väldigt viktiga resultat som nu har presenterats i det nya analysmaterialet. Tidigare har man sagt att vaccinet ger 95 procent effektivitet mot viruset, utifrån att man får två doser med tre veckors mellanrum.

Men nu har nya analyser kommit och man har kunnat se att vaccinets verkan börjar mycket tidigare än så. Man behöver inte tre veckors mellanrum.

Vaccinets kvalité hade ingen påverkan av vikt eller ålder och kraftiga biverkningar har fortfarande inte rapporterats, mer än värk och feber.

Sponsrat innehåll

Andra läste även