Ny studie: Relationer med den här åldersskillnaden har störst chans att fungera

Har åldersskillnad en påverkan på relationer? Det menar en ny undersökning som menar att risken ökar med åldern…

Man brukar säga att åldern bara är en siffra och att kärleken inte har någon ålder. Vi både vill och tror att det stämmer, för visst kan två personer älska varandra oavsett vilka siffror som står i legitimationen?

Det vore en tråkig värld om vi bara kunde dejta personer i vår egen ålder, och det finns gott om exempel på förhållanden som blomstrar trots en stor åldersskillnad.

Men när börjar skillnaden i ålder bli ett problem? En ny undersökning från Emory University in Atlanta har analyserat ämnet, och menar att risken att relationen inte håller ökar ju större åldersskillnaden är, skriver Independent.

Unsplash

18 procent högre risk

I studien deltog 3000 personer som analyserades och fick flera tydliga resultat. Hos deltagande par som hade en åldersskillnad på fem år så ökade risken med 18 procent att göra slut, motsvarande par som var lika gamla.

Med en ännu större åldersskillnad var riskerna att relationen inte skulle hålla i längden större.

Till exempel hade par med en åldersskillnad på 10 år 39 procents större risk att göra slut. För par med 20 års åldersskillnad var motsvarande siffra uppe på hela 95 procent.

Unsplash

Det här är ”perfekta” åldersskillnaden

Det verkar alltså tydligt att desto större åldersskillnad, desto större risk för ett tråkigt slut på förhållandet.

Men vad är då den optimala skillnaden i ålder hos par?

Enligt forskarna är den perfekta åldersskillnaden ungefär ett år. Där var risken för att göra slut endast tre procent, skriver Independent.

Vad är er åsikt om åldersskillnader i relationer? Kommentera gärna era erfarenheter!

Sponsrat innehåll

Andra läste även