Polisen varnar för bedragarnas nya metod: Fula bluffen i julhandeln

Annons

Postnord går ut och varnar för bluffmejl. Mottagaren uppmanas att betala en fraktavgift på 15 kronor till företaget för att hämta ut paket från deras lotteri.

– Det är ett jättestort problem, särskilt nu eftersom det är jul och många väntar på sina paket, säger Anna Kjellander, presskontakt på Postnord till Aftonbladet.

I helgen gick flertalet människor ut på Facebook och varnade för bluffmejl som uppgavs ha Postnord som avsändare, skriver Aftonbladet.

I de falska mejlen uppges mottagaren betala en fraktavgift på 15 kronor för att hämta ut paket från företagets lotteri.

– Alla bör vara uppmärksamma på vilka mejl och sms som man får. Får du sms eller mejl från Postnord begär vi aldrig några pengar. Om det inte är så att du ska hämta ut en vara från ett land utanför EU. Då kan du behöva betala tull eller moms, säger Anna Kjellander, presskontakt på Postnord.

Annons

Det är dock inte första gången som bedragare försöker lura till sig pengar genom att skicka ut bluffmejl. Senast i mars varnade polisen för mejl som då sade skickas från Skatteverket.

De bluffmejl som skickas ut nu från ”Postnord” är enligt flera personer på Facebook väldigt snarlika från de vanliga mejl som skickas ut från Postnord.

Annons

Postnord uppmanar nu människor att vara extra uppmärksamma och titta noga på mejlen innan man trycker någonstans.

– Ett tips är att alltid kolla avsändaren, det brukar vara en avslöjande faktor. Bluffmejl är svåra att värja sig mot. Det är enkelt för en bluffmakare att få det att se ut som att det kommer från oss. Men självklart jobbar vi hela tiden med att se vad vi kan göra åt detta, säger Kjellander till Aftonbladet.

Annons
Sponsrat innehåll

Andra läste även