Husmansklassikerna gjord på bästa sätt. Det här receptet får våra munnar att vattnas direkt.
Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt, men är otroligt uppskattad över hela landet.
Den klassiska rätten gör sig bäst med fläsk och lingonsylt, även om det finns väldigt många varianter.
Här är ett recept på vår favoritversion av den otroligt goda husmansrätten.
Raggmunk med fläsk
Det här behöver du:
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 ägg
- 1/2 tsk salt
- 900 g fast potatis
- 2 msk smör
- 400 g skivat rimmat bogfläsk
- 1 tsk smör eller margarin
- Till servering
- lingonsylt
- 3 morötter
Går så här:
1. Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, ägg och salt.
2. Skala och riv potatisen på ett rivjärn, du kan själv bestämma tjockleken på strimlorna. Krama ur vätskan och vänd ner potatisen i smeten. Här gäller det att vara snabb så den inte hinner mörkna.
3. Fortsätt med att hetta upp smör i en stekpanna och klicka ner smeten. Stek raggmunken i omgångar.
4. Skala och riv morötterna.
5. Strimla och stek fläsket i en stekpanna, ungefär 2 minuter per sida.
Smaklig måltid!
Glöm nu inte att dela receptet med era vänner som älskar raggmunk med fläsk!