Så ofta är det normalt att ligga

Hur många gånger i veckan är det normalt att ligga? Det här visar forskningen.

En av de mest googlade frågorna idag är ”Hur ofta är det normalt att ha sex”. Så vad är svaret? Det skiljer sig såklart från ålder, kön, var man är i livet, familjeförhållanden osv.

Men för att hårdra det, så visar en amerikansk studie att vuxna ligger cirka 54 gånger per år, alltså cirka en gång i veckan.

När RFSU gjorde en undersökning på svenskarna visade det sig att var fjärde person bara ligger en gång varannan månad, eller mindre. Var tredje person har sex cirka en gång i veckan eller oftare. Två procent av svenskarna ligger dagligen.

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU i ett pressmeddelande.

En annan studie, från Kinsey institutet, visar att unga vuxna upp till 29 års ålder är den åldersgrupp som har mest sex, i genomsnitt två gånger i veckan. Och ju äldre man blir – desto mindre sex blir det.

– Det säger något om vår samtid att en av de vanligaste frågorna folk vill ha svar på är: ”Hur många gånger i veckan är det normalt att ha sex?” Det finns en sexstress i samhället, men man dör inte utan sex! Man kan ha perioder med en annan typ av närhet och intimitet, som att sova sked nakna, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Svenskarnas sexvanor

• 37 % av svenska kvinnor, och 17 % av män, är för trötta och för stressade för att ha sex.

• 21 % av kvinnorna, och 8 % av männen, uppger att de saknar lust till sex.

• 63 % kvinnor och 34 % män har gått med på att ha sex trots att de egentligen inte ville.

• Kvinnor med längre utbildning tycker oftare att sex är viktigt i en relation, tar oftare initiativ till sex och föreslår oftare hur de vill ha sex, jämfört med kvinnor med kortare utbildning.

• 70 % av män och 30 % av kvinnor använder pornografi.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sponsrat innehåll

Andra läste även